Republica Moldova, asistență de 120 milioane de dolari pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina

Republica Moldova va primi asistență în valoare de 120 milioane de dolari pentru a gestiona criza refugiaților din Ucraina. Un anunț în acest sens a fost făcut de Roland Schilling, reprezentantul Oficiului Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați în Europa Centrală, care a subliniat că acesta este doar un prim sprijin pentru Republica Moldova, urmând să vină și alte ajutoare.

Potrivit oficialului, asistența respectivă nu va fi adresată doar refugiaților, dar și cetățenilor și Guvernului Republicii Moldova, ca să aibă resurse pentru a gestiona întreaga criză.

„Situația este cu adevărat critica pentru regiune, dar în special pentru Republica Moldova. Ne confruntăm cu cea mai mare criză a refugiaților de la cel de-al Doilea Război Mondial. Ceea ce face Republica Moldova și Guvernul de la Chișinău pentru a gestiona aceasta criză este un lucru absolut impresionant și de admirat. Este un exemplu la nivel global. La oficiul nostru am avut multă experiență cu refugiați, dar nu am văzut o astfel de mobilizare ca în Republica Moldova. Aș vrea, de asemenea, să mă refer și la reacția populației, la ajutorul necondiționat pe care l-a oferit refugiaților. Multele mii de voluntari care oferă apă și mâncare. Știm cu toții că Republica Moldova nu e o țară bogată. (…) Acum a venit timpul ca noi să o ajutăm. Vom finaliza zilele acestea Planul de Răspuns la criza refugiaților. Un plan prin care îndemnăm comunitatea internațională să acorde ajutor pentru state ca Republica Moldova. Doar pentru o primă etapă de ajutor în acțiunile planului respectiv sunt planificate 120 de milioane de dolari pentru a ajuta în contextul acestei crize. Și acesta este doar începutul. Urmează și alte ajutoare”, a declarat Roland Schilling.

Amintim că, potrivit datelor oficiale, în perioada 24 februarie-10 martie în Republica Moldova dinspre Ucraina au intrat 270.306 cetățeni. Dintre aceștia, 169.364 au ieșit din R. Moldova, iar 100.501 de ucraineni au rămas.

Preluat: https://infoprut.ro/87621-republica-moldova-asistenta-de-120-milioane-de-dolari-pentru-gestionarea-crizei-refugiatilor-din-ucraina.html

Lasă un răspuns