Premierul României, despre limitările date de angajamentele luate de R. Moldova prin contractul cu Gazprom

România încercă să găsească resurse energetice și soluții pentru a putea compensa deficitele la producția de energie electrică și căldură necesare Republicii Moldova, dar este limitată de angajamentele deja luate de către Chișinău prin contractul cu Gazprom. Declarații în acest sens au fost făcute de Nicolae Ciucă, prim-ministrul României. 

Fiind întrebat în cadrul unui interviu dacă poate România, într-un timp previzibil, să asigure necesarul de gaze al Republicii Moldova, premierul de la București a vorbit despre proiectele care ar putea asigura alimentarea cu gaze inclusiv a R. Moldova.

„România are perspective de a rezolva, pe termen scurt spre mediu, aprovizionarea cu gaze în sensul dinspre Vest spre Est. Avem la această oră două proiecte în derulare, Coridorul Vertical, Grecia-Bulgaria spre România – despre care premierul bulgar m-a asigurat că va fi gata în iunie – și BRUA, coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, ambele aducând gaz din surse noi (inclusiv din Coridorul Sudic de Gaze). Pe termen mediu, ne așteptăm să intre în producție – în 3-5 ani – resursele offshore (n.red. resursele de gaze din Marea Neagră) ale României, care pot asigura alimentarea cu gaze inclusiv a Republicii Moldova. Sigur, nu e o soluție pentru mâine, dar până atunci încercăm să găsim alte resurse energetice și alte soluții pentru a putea compensa deficitele la producția de energie electrică și căldură necesare Republicii Moldova. Firește, suntem limitați în continuare de angajamentele deja luate de către Chișinău prin contractul cu Gazprom și de distribuitorul de gaze din Republica Moldova, Moldovagaz, despre care sperăm ca viitorul audit al contractelor și furnizărilor de gaze să clarifice situația datoriilor și a plăților necesare la noul preț al gazelor”, a declarat premierul Nicolae Ciucă pentru deschide.md.

Amintim că în luna octombrie a anului 2021, atunci când Republica Moldova s-a confruntat cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, România a livrat prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău o anumită cantitate de gaz peste Prut pentru a menține presiunea necesară în sistem.

Ulterior, Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale cu cinci ani. De atunci, concernul rus a amenințat de câteva ori că ar putea opri furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova. După ultimul avertisment de acest fel, Parlamentul de la Chișinău a decis, la 20 ianuarie 2022, instituirea stării de urgență în sectorul energetic în Republica Moldova pe o perioadă de 60 de zile.

Șantajul rușilor nu s-a terminat însă aici. Potrivit unui protocol adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, semnat la Sankt Petersburg, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de peste 700 de milioane de dolari către Gazprom, numai după efectuarea unui audit extern. Astfel, la sfârșitul lunii ianuarie, autoritățile de la Chișinău au demarat procesul de auditare a presupuselor datorii.

Deși în protocolul respectiv se stipulează clar că Republica Moldova este cea care trebuie să efectueze respectivul audit, la 8 februarie 2022, Gazprom a criticat „abordarea unilaterală” a Chișinăului în acest sens, amenințând că rezultatele auditului ar putea să nu fie aprobate.

Preluat: https://infoprut.ro/86426-premierul-romaniei-despre-limitarile-date-de-angajamentele-luate-de-r-moldova-prin-contractul-cu-gazprom.html

Lasă un răspuns