Cetățenii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin ar putea rămâne fără actul de identitate, prevede un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne de la București. Același proiect interzice și înscrierea la aceeași adresă a mai mult de zece persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.
Cei mai afectați de propunerea MAI ar putea fi românii care locuiesc cu chirie sau în gazdă și cetățenii Republicii Moldova cu buletine românești.
Cei ce vor să-și stabilească domiciliu sau reședința, adică să fie luați în spațiu sau să obțină viză de flotant, la o adresă nu vor mai putea face asta dacă acolo sunt deja înregistrate peste zece persoane, potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Astfel, autoritățile vor să reducă și chiar să elimine situațiile în care, pentru a obține anumite avantaje, de cele mai multe ori, posibilitatea de a-și înscrie copiii la o anumită școală, multe persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o altă adresă decât cea la care locuiesc de fapt, notează Avocat.net.
Practic, conform proiectului de OG de la MAI, nu va mai fi posibilă „înscrierea menţiunii privind stabilirea domiciliului sau, după caz, a reşedinţei” la o anumită adresă dacă acolo apar înregistrate, în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (RNEP), mai mult de zece persoane. Adică, în cazul adreselor unde sunt înregistrate multe persoane nu se va mai putea face luarea în spațiu sau obținerea vizei de flotant.
Regula nu se va aplica proprietarului imobilului situat la adresa respectivă sau membrilor familiei extinse ale acestuia. Prin familie extinsă se înţelege soțul/ soția, rudele în linie dreaptă, precum şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv ale deținătorului locuinței.
Suplimentar, proiectul prevede că personalul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor va putea face verificări în teren, pentru a stabili dacă cei ce vor să-și schimbe buletinul locuiesc, în realitate, în imobilul unde solicită stabilirea domiciliului.
Apoi, se mai stabilește și „abilitarea personalului serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor de a anula actul de identitate în care este înscrisă mențiunea privind domiciliul ce nu corespunde realității și actualizarea RNEP cu mențiunea corespunzătoare”, după cum scrie în nota de fundamentare ce-nsoțește proiectul.
Măsura e propusă în condițiile în care, potrivit inițiatorilor, „în ultimii ani, se înregistrează tot mai multe situaţii cu privire la stabilirea sau schimbarea domiciliului de către cetăţenii români fără intenţia de a avea locuinţa principală la adresa declarată, astfel cum prevăd dispoziţiile legale în vigoare, beneficiind în demersul privind obţinerea actului de identitate la noua adresă şi de suportul interesat al deţinătorilor de spaţii locative (găzduitori), care dau declaraţia de primire în spaţiu, în faţa lucrătorilor de evidenţă a persoanelor, deşi solicitanţii nu locuiesc în mod efectiv la adresa declarată ca domiciliu”.
Preluat: https://infoprut.ro/85642-cetatenii-r-moldova-risca-sa-ramana-fara-buletine-romanesti.html