Dodon vs. Procuratura în cazul „Energocom”

Igor Dodon, președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, s-a prezentat miercuri, 29 noiembrie 2021, în fața procurorilor, unde a fost audiat în calitate de bănuit în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Potrivit Procuraturii Generale a Republicii Moldova, socialistul este bănuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat, iar cercetarea penală vizează perioada 2008-2009, când Dodon a fost prim-vicepremier și ministru al Economiei și Comerțului.

Mai exact, acesta din poziția pe care o avea la acel moment, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore. Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova”, a anunțat Procuratura Generală a Republicii Moldova.

Potrivit sursei citate, în cadrul audierilor de astăzi, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina. Acesta a solicitat să i se ofere timp pentru a discuta cu avocații și a se pregăti de audieri.

La rândul său, președintele de onoare al PSRM a declarat, ulterior, că este vorba despre un dosar deschis încă în anul 2008 și este straniu că nimeni nu și-a adus aminte până acum de un dosar vechi de 13 ani. Totodată, acesta a mai adăugat că a discutat cu procurorul de caz, precizând că este gata să colaboreze cu ancheta, deoarece nu are nicio vină în acest dosar.

Menționăm că Procuratura Generală a Republicii Moldova a mai specificat că în privința lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală.

Preluat: https://infoprut.ro/84930-dodon-vs-procuratura-in-cazul-energocom.html

Lasă un răspuns