Reprezentant al UE: Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina sau Republica Moldova să reziste presiunii Rusiei ~ InfoPrut

Uniunea Europeană trebuie să continue să sprijine Ucraina sau Republica Moldova să reziste presiunii Rusiei, a declarat Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, potrivit Agerpres.

Sursă foto: infoeuropa.md

„Pentru că ne-am aflat într-o situaţie de gestionare permanentă a unor crize ne-a afectat uneori capacitatea de a aborda problemele transversale pe termen mai lung”, a apreciat şeful diplomaţiei europene într-o postare pe blogul său în care trece în revistă evenimentele anului care se încheie.

Borrell a deplâns faptul că toate aceste crize nu au mai lăsat spaţiu în agenda internaţională a UE pentru „revitalizarea multilateralismului” sau „gestionarea în mod echilibrat a migraţiei, a crizelor energetice şi climatice sau a regulilor privind tranziţia digitală”.

„Pe măsură ce conflictele hibride se înmulţesc, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina sau Republica Moldova să reziste presiunii Rusiei şi să ne păstrăm concentrarea de neclintit asupra Belarusului”, a apreciat Borrell, care a amintit că UE a aprobat deja cel de-al cincilea pachet de sancţiuni împotriva regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, pentru că s-a folosit de migranţi la frontiera externă europeană ca să pună presiune pe UE.

Într-un an de „regrese şi provocări”, Borrell a evidenţiat şi „câteva evenimente pozitive”, cum ar fi prezentarea noului plan – denumit „Busola strategică” şi care este negociat acum de statele membre – pentru ca UE să obţină autonomie în domeniul apărării şi să-şi intensifice rolul de furnizor de securitate.

Preluat: https://infoprut.ro/84866-reprezentant-al-ue-trebuie-sa-continuam-sa-sprijinim-ucraina-sau-republica-moldova-sa-reziste-presiunii-rusiei.html

Lasă un răspuns