Maia Sandu, pregătită să vorbească cu Putin

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, susține că nu a fost invitată la summitul informal al șefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente (CSI) și din acest motiv nu va merge la Sankt Petersburg, acolo unde ar putea să se întâlnească pentru prima dată de la învestire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Nu am primit încă o invitație oficială. Dacă va fi, o voi studia și voi lua o decizie”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiunii TV, citată de presa de la Chișinău.

Președintele Republicii Moldova a ținut să precizeze că nu ar merge cu orice preț la Sankt Petersburg să se întâlnească cu Putin, așa cum a sfătuit-o recent socialistul Igor Dodon.

Totul depinde de ordinea de zi. Dacă acestea sunt probleme de cooperare economică, atunci sunt gata să discut. Dacă va fi vorba de altceva, inclusiv chestiuni legate de apărare, atunci probabil că nu”, a subliniat Maia Sandu.

Potrivit sursei citate, șefa statului a explicat de ce Republica Moldova nu este interesată să participe, în calitate de observator, la ședințele Uniunii Economice Eurasiatice.

Problemele ce țin de cooperarea economică sunt discutate în cadrul CSI sau pe bază bilaterală. Noi suntem pentru funcționarea deplină a Acordului privind zona de liber schimb a CSI. Toate bunurile din țările CSI au acces liber pe piața moldovenească. Nici noi nu avem probleme cu exportul în statele-membre CSI, cu excepția Rusiei. Există restricții pentru mărfurile noastre din partea Rusiei”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că, recent revenit de la Moscova, socialistul Igor Dodon a îndemnat-o pe Maia Sandu să plece în această săptămână la Sankt Petersburg, acolo unde este programat, pe 28 decembrie, summitul informal al șefilor de stat din CSI. Potrivit lui Dodon, președintele Maia Sandu ar avea oportunitatea să discute în premieră cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, inclusiv despre problema gazelor.

Preluat: https://infoprut.ro/84833-maia-sandu-pregatita-sa-vorbeasca-cu-putin.html

Lasă un răspuns