Monument în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, ridicat la Taraclia ~ InfoPrut

Un monument în memoria participanților la lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl va fi înființat în orașul Taraclia. Anterior, o decizie în acest sens a fost luată de Consiliul orășenesc Taraclia, la inițiativa Asociației Obștești „Uniunea Cernobîl din Moldova”.

Sursă foto: politics.md

Monumentul va fi edificat în scopul comemorării locuitorilor orașului Taraclia, implicați în acțiunile de lichidare a consecințelor catastrofei, precum și promovării patriotismului în rândul tinerei generații. La lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl au participat 75 de persoane originare din raionul Taraclia, dintre care 24 au decedat.

Schița monumentului va fi avizată de către Ministerul Culturii, prin intermediul Consiliului Național al Monumentelor de For Public. Cheltuielile necesare pentru proiectarea și amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din donații, sponsorizări și alte surse prevăzute de cadrul legal.

Reactorul nr. 4 al Centralei nucleare din Cernobîl, Ucraina a explodat pe 26 aprilie 1986, iar ulterior pentru a menține sub control nivelul de radiație, peste reactorul afectat s-a construit un sarcofag. Potrivit datelor oficiale, la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl au participat peste 3500 de cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care 3000 rezerviști, inclusiv 231 ofițeri mobilizați de comisariatele militare, 400 de militari din serviciul militar activ, 70 de colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne și 500 de persoane civile.

Preluat: https://infoprut.ro/84725-monument-in-memoria-victimelor-catastrofei-de-la-cernobil-ridicat-la-taraclia.html

Lasă un răspuns