Numărul elevilor din școlile românești aflate în regiunea transnistreană, în ușoară creștere

Numărul elevilor din cele opt școli românești aflate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova este într-o ușoară creștere.

Potrivit Guvernului de la Chișinău, în perioada 2016-2017 în respective instituții studiau 1341 de elevi, iar în anul de studii 2021-2022 acolo învață 1650 de elevi.

Aceasta se datorează sporirii atractivității procesului educațional oferit conform standardelor cadrului normativ în vigoare, calității studiilor prestate și a perspectivelor de a continua învățământul la următoarele nivele în instituții performante și prestigioase din R. Moldova și de peste hotare, sprijinului constant din partea Guvernului Republicii Moldova și a investițiilor neîncetate în dezvoltarea tinerei generații, cu atragerea inclusiv a sprijinului donatorilor externi relevanți”, au mai informat autoritățile de la Chișinău.

Totuși, sursa citată a precizat că dinamica pozitivă înregistrată în ultimii ani este nesemnificativă în comparație cu perioada 2004-2005, când în școlile românești din regiunea transnistreană studiau 3787 de elevi sau cu anii 1998-1999 când acolo învățau 5619 elevi.

Prin urmare, Guvernul R. Moldova a constatat că perioadele de criză și de exercitare a presiunilor premeditate din partea Tiraspolului au lăsat o amprentă negativă, iar scăderea dramatică a numărului de elevi nu este cauzată doar de tendințele demografice și migraționale din regiune.

Este necesar de înțeles că situația numărului mic de elevi, este strâns legată și de problema lipsei unor sedii proprii, cu terenurile aferente acestora, adaptate la cerințele curente, cu infrastructura de calitate/ spațiu corespunzător, or, anume acest aspect reprezintă o relevanță strategică și din considerente independente de Chișinău rămâne a fi nesoluționat până în prezent și nu înregistrează progrese sesizabile, în pofida insistențelor neîncetate în toate formatele de negocieri cu Tiraspolul, care se arată dezinteresat și contramandează ani în șir discuțiile de substanță pe acest subiect”, a remarcat sursa citată.

Totodată Guvernul de la Chișinău a mai dat asigurări că situația cu privire la desfășurarea procesului educațional în școlile românești din regiunea transnistreană se află sub atenta monitorizare a Ministerului Educației și Cercetării, dar și a Biroului politici de reintegrare.

Preluat: https://infoprut.ro/84625-numarul-elevilor-din-scolile-romanesti-aflate-in-regiunea-transnistreana-in-usoara-crestere.html

Lasă un răspuns