Realități din viața Mitropoliei Basarabiei, prezentate la Ploiești ~ InfoPrut

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a participat la ședința administrativă a clericilor din Protopopiatul Ploiești Sud, dedicată cunoașterii realităților din viața Mitropoliei Basarabiei. Conferința a fost organizată în contextul dezbaterilor din Anul omagial dedicat pastorației românilor din afara României.

În cadrul întâlnirii, Preasfinția Sa a prezentat aspecte din istoria Basarabiei, provocări și soluții pentru Ortodoxia din Republica Moldova.

„Biserica nu trebuie subordonată politicului și nici sa fie folosită de forțele aflate la guvernare pentru atingerea obiectivelor străine interesului național și a binelui cetățenilor, fapt care s-a văzut in multe situații în Republica Moldova în ultimele trei decenii. Specularea necunoașterii istoriei și a teologiei de către majoritatea cetățenilor a condus la crearea unui cadru discriminatoriu și la folosirea unor noțiuni sau termeni care nu exprimă realități eclesiale, ci produc confuzie în mintea multora”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Episcopiei Basarabiei de Sud.

În discurs, PS Veniamin a subliniat că, având în vedere realitățile actuale din Republica Moldova, trebuie să corectăm erorile legislative și abuzurile săvârșite de interpretarea tendențioasă și discriminatorie a legii.

„Să învățam din experiența acumulată în ultimii 30 de ani și să nu idiologizăm credință, să afirmăm și să mărturisim credință pentru a rămâne în duhul părinților, al doctrinei canonice și al tradițiilor locale, să evităm monologul și stereotipurile unor clerici care neagă adevărul istoric și dreptul firesc al ortodoxiei românești în Basarabia”, a mai subliniat acesta.

În încheiere, Preasfinția Sa a invitat pe cei prezenți să cunoască Basarabia, subliniind aspectele pozitive ale înfrățirilor care generează multe proiecte la nivelul parohiilor și al mănăstirilor, la nivelul consiliilor locale, proiecte care fac posibilă cunoașterea și dialogul dintre frați.

Preluat: https://infoprut.ro/84292-realitati-din-viata-mitropoliei-basarabiei-prezentate-la-ploiesti.html

Lasă un răspuns