Recenta criză a gazelor a arătat că Republica Moldova nu este pregătită să folosească gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. De această părere este Mădălin Necșuțu, jurnalist de investigație de la București, care a vorbit în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă despre soarta acestui proiect.
Astfel, sursa a menționat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, construcția căruia a durat aproximativ 7 ani, e funcțional, dar, din păcate, nu este folosit. „Criza gazelor care doar ce a fost depășită de Republica Moldova a arătat totuși că Republica Moldova nu este pregătită să-l folosească. Eu personal am scris un material și am vorbit cu mai mulți oficiali din România…”, a explicat jurnalistul pentru Europa Liberă.
Mădălin Necșuțu a mai adăugat că în materialul respectiv s-a ajuns la concluzia că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău e aproape condamnat să rămână nefolosit. „Pentru că nu există cerere din partea Chișinăului. Sigur dacă vom pune întotdeauna acest aspect comercial, nimeni nu poate rivaliza cu Gazprom-ul, dar un astfel de gazoduct a fost construit și din punct de vedere politic, pentru a servi Republicii Moldova ca alternativă. Dl Spînu chiar la dvs. acum 10 zile, cred, a oferit un interviu în care dânsul a spus un lucru foarte interesant, și anume că atunci când vă va expira contractul în luna martie cu Centrala de la Cuciurgan, dânsul ia în calcul varianta de 70 la sută de aprovizionare de la Cuciurgan și un 30 la sută din Ucraina. Întrebarea mea la dânsul a fost dacă nu poate să facă același lucru și cu gazul, care ar putea veni din sistemele energetice europene. Din păcate, n-am primit răspuns, am văzut din nou o opacitate pe această direcție din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova. O spun cu mare regret, dar adevărul este că prin acel gazoduct, care este perfect funcțional, nu au trecut decât acele 1,5 milioane de metri cubi de gaz în plină criză de avarie.”, a subliniat acesta.
În același context, jurnalistul de investigație a spus că deocamdată gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău „are mai mult un rol decorativ”. „Nu se întâmplă nimic, Republica Moldova nu-l folosește, bașca, s-a mai și semnat un contract pe 5 ani de zile. Dacă luăm exemplul Serbiei, bunăoară, ei și-au obținut un preț de 270 de dolari recent și un contract pe 6 luni. În schimb, Republica Moldova a obținut un contract pe 5 ani la un preț netransparent, nici până în ziua de astăzi nu cunoaștem formula de preț pe care a negociat-o dl Spînu sub pretextul că e un secret comercial. OK, dacă vine vorba de bani publici și trebuie să-i plătești tu, așa cum a fost cazul recentei mini-crize, ca să spun așa, pentru neachitarea facturii de 74 de milioane, atunci s-au folosit bani de la guvern. Când se folosesc bani de la guvern, ai obligația morală față de cetățenii tăi să faci publică formula aceea la gaz”, a mai punctat Mădălin Necșuțu.
Amintim că în luna octombrie, atunci când Republica Moldova s-a confruntat cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, România a livrat prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău o anumită cantitate de gaz peste Prut pentru a menține presiunea necesară în sistem.
Ulterior, Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale cu cinci ani. Cu toate acestea la 22 noiembrie, Gazprom a amenințat că ar putea opri furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova, dacă datoriile acumulate pentru lunile octombrie și noiembrie nu vor fi achitate. În acest sens, la 26 noiembrie 2021, Guvernul de la Chișinău a alocat peste 1,33 miliarde de lei moldovenești echivalentul a circa 74 de milioane de dolari, bani virați în regim de urgență.
Preluat: https://infoprut.ro/84294-expert-despre-soarta-gazoductului-iasi-ungheni-chisinau.html