Gazprom „s-a îndurat” de Moldovagaz cu încă două zile

Termenul de plată a datoriei Moldovagaz către Gazprom a fost extins până vineri, 26 noiembrie 2021. Un anunț în acest sens a fost făcut de vicepremierul Andre Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova. 

Potrivit oficialului, Chișinăul a cerut Gazprom un răgaz pentru achitarea datoriei curente acumulate, iar rușii au acceptat solicitarea respectivă.

Am primit răspunsul Gazprom la solicitarea mea de a extinde termenul de plată pentru consumul curent de gaze. Astfel, termenul a fost extins până vineri 26 noiembrie. Reamintesc că, Guvernul Republicii Moldova a luat toate măsurile necesare pentru ca vineri datoria acumulată pentru luna octombrie-noiembrie să fie achitată”, a anunțat Andrei Spînu.

Amintim că luni, 22 noiembrie 2021, Gazprom a anunțat că ar putea opri furnizarea de gaze naturale pentru Republica Moldova, dacă facturile pentru livrările curente nu vor fi achitate în următoarele 48 de ore. O zi mai târziu, Guvernul de la Chișinău a informat că va aloca 1,4 miliarde de lei moldovenești pentru a susține plățile Moldovagaz către Gazprom pentru lunile octombrie și noiembrie.

Se întâmplă după ce Gazprom şi Moldovagaz au semnat, la finele lunii octombrie, un nou contract de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova pentru o perioadă de cinci ani. Decizia venea după o lună de criză energetică în R. Moldova, când Gazprom a redus cu 35% livrările de gaze, chiar dacă prețul solicitat era de 790 de dolari pentru mia de metri cubi.

Preluat: https://infoprut.ro/83657-gazprom-s-a-indurat-de-moldovagaz-cu-inca-doua-zile.html

Lasă un răspuns