Parlamentul de la Chișinău a votat astăzi instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile în contextul crizei gazelor.
Propunerea a venit din partea Guvernului de la Chișinău ca urmare a eșecului negocierilor cu Gazprom și a existenței riscului de întrerupere/limitare a aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova.
Astfel, cu votul a 55 de deputați, a fost aprobată Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie. Aceasta are drept scop stabilirea măsurilor necesare pentru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a statului.
În context, Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, a subliniat că instituirea stării de urgență este o soluție tehnică ce va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.
Conform documentului, pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;
2) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;
3) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
4) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;
5) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul RM;
6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.
Prin declararea stării de urgență, Parlamentul R. Moldova oferă Guvernului toate pârghiile necesare pentru a avea capacitatea de a reacționa prompt și profesionist în fața situației actuale.
Preluat: https://infoprut.ro/82436-parlamentul-a-decis-stare-de-urgenta-in-republica-moldova-2.html