Ambasadorul Janis Mazeiks: UE caută modalități prin care ar putea ajuta R. Moldova să depășească criza energetică

Uniunea Europeană caută modalități prin care ar putea ajuta Republica Moldova să depășească criză energetică. Anunțul a fost făcută de Janis Mazeiks, ambasadorul UE la Chișinău. 

Astfel, referindu-se la așteptările pe care Bruxellesul le are de la actuala guvernare de la Chișinău, oficialul a remarcat că Republica Moldova are o șansă istorică de a face reforme și de a schimba lucrurile.

Acesta este un moment al marilor oportunități, dar și al unei mari responsabilități, pentru că privim această perioadă ca o șansă istorică pentru Republica Moldova. Așteptările sunt că Guvernul și Parlamentul vor îndeplini promisiunile făcute. Noi vedem deschiderea pentru a face aceste reforme, dar vedem că sunt și foarte multe provocări. Sunt provocări în procesul de reformare a justiției, fapt care nu este o surpriză, știam că va fi complicat. Dar există și o provocare mai recentă, cum ar fi cea legată de situația energetică”, a constatat Janis Mazeiks pentru Radio Chișinău.

În context, diplomatul a precizat că Republica Moldova și Uniunea Europeană s-au angajat într-un dialog pe subiectul crizei energetice.

Cred că vizita ministrului de Externe Nicu Popescu la Bruxelles din această săptămână a fost foarte importantă în acest sens, pentru a se angaja într-un dialog cu Uniunea Europeană pe acest subiect. Acum, Uniunea Europeană caută modalități prin care ar putea ajuta Republica Moldova, dar la această etapă nu pot oferi prea multe detalii din simplul motiv că e o problemă foarte recentă”, a menționat ambasadorul UE la Chișinău

Totodată, fiind întrebat despre șansele de aprofundare a dialogului dintre Republica Moldova și UE în contextul Summitului Parteneriatului Estic, Janis Mazeiks a subliniat că „relația R. Moldova cu UE este deja foarte profundă”.

Știu că Republica Moldova vrea un rezultat ambițios de la Summitul Parteneriatului Estic. Trebuie să vedem cum pot fi materializate aceste ambiții. Pot să spun că relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este deja foarte profundă. De exemplu, au fost situații aproape unice pentru Parteneriatul Estic când a fost adoptat planul de recuperare economică pentru Republica Moldova. Avem trioul asociat, care a început să funcționeze în baza unei relații mai profunde a Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei cu Uniunea Europeană. Cele trei state au și acorduri de Asociere cu UE. Cred că aceste formate oferă deja mult spațiu pentru a dezvolta relațiile în concordanță cu principiul european „more for more” (mai mult pentru mai mult). Astfel încât fiecare țară care este dispusă să facă mai mult va primi mai multe angajamente din partea Uniunii Europene”, a conchis șeful Delegației UE la Chișinău.

Preluat: https://infoprut.ro/82203-ambasadorul-janis-mazeiks-ue-cauta-modalitati-prin-care-ar-putea-ajuta-r-moldova-sa-depaseasca-criza-energetica.html

Lasă un răspuns