SUA sprijină viitorii antreprenori din R. Moldova ~ InfoPrut

Cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare, dar visează la o afacere a lor acasă, își pot îndeplini visul datorită sprijinului oferit de SUA. PNUD Moldova, prin intermediul programului Migraţie şi Dezvoltare Locală, are un buget de peste şase milioane de dolari și le va oferi sprijin financiar și logistic, notează TVR Moldova.

Svetlana Botnarciuc din Borogani, Leova, a fost profesoară, iar soţul ei a muncit 15 ani în Federaţia Rusă. O duceau greu şi au fost la un pas să-şi vândă gospodăria şi să se mute definitiv peste hotare. Planurile şi viaţa lor s-au schimbat odată cu înscrierea la proiectul Migratie şi Dezvoltare locală. Soţii au pus bazele unei ferme de vaci, iar PNUD le-a finanţat construcţia unei încăperi moderne pentru muls, utilată cu cele mai moderne aparate.

„Sala noastră se spală automat, intervenţia omului nu este. Avem panoul de control de unde noi manevrăm fluxul mulsului, programul cu care putem spăla”, a declarat antreprenoarea.

Datorită acestei schimbări, laptele este vândut la un preţ convenabil și la o calitate înaltă.

„Sala dată ne permite să avem o calitate a laptelui mult mai bună, mult mai înaltă. De aici, indicii de calitate, indicii igienici sunt mult mai înalţi, ceea ce ne permite ca şi produsul final pe care-l facem să fie mai de calitate”, mai spune Svetlana.

O altă poveste de succes este cea a familiei Ciubotaru. Tatăl lui Victorin munceşte peste hotare. Cu banii câştigaţi acolo, familia lui a decis să pună pe picioare o fermă de oi. Nu a fost însă suficient, aşa că au apelat la acelaşi proiect de dezvoltare locală. De această dată, PNUD a finanţat construcţia unui ţarc spaţios pentru animale.

„Are o capacitate de 300 m2, este construit pentru oi de rasă Asaf. Este contruit pe o fostă gunoişte neautorizată. Noi, cu familia, am decis să participăm la proiect şi să aducem oi de rasă, care vor da mai mult lapte la muls şi să putem face un business altfel, acasă”, spune băiatul.

Un alt antreprenor, proprietarul unei stâne, şi-a instalat panouri solare, după ce a aplicat la programul Migraţie şi Dezvoltare Rurală. A obţinut 8.000 de dolari, bani cu care şi-a realizat visul.

Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” a apărut din nevoia de a aborda eficient problemele legate de migraţie, crearea unui mediu propice pentru afaceri, locuri de muncă şi dezvoltarea infrastructurii.

Preluat: https://infoprut.ro/79903-sua-sprijina-viitorii-antreprenori-din-r-moldova.html

Lasă un răspuns