Rusia nu își dorește doar regiunea transnistreană, ci întreg teritoriul Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de mai mulți experți de la Chișinău, care au atenționat că Moscova nu este mulțumită de rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova și, cu siguranță, va veni cu reacții în acest sens.
Potrivit lui Ion Tăbârță, analist politic de la Chișinău, Rusia nu va renunța la lupta geopolitică din Republica Moldova.
„Federația Rusă nu va renunța cu una cu două la teritoriul Republicii Moldova, în același timp nu trebuie să ne facem iluzii că Moscova îşi doreşte doar regiunea transnistreană. Federaţia Rusă doreşte întreg teritoriul Republicii Moldova, iar problema transnistreană este doar o pârghie pentru a influenţa ce se întâmplă la Chişinău. De fapt, acum vedem cum Putin, prin diferite interviuri sau materiale scrise în presă, face unele aluzii care miroase, din nou, a războaie geopolitice. De aici se vede foarte clar că Rusia nu a renunțat nici pe departe la a domina bazinul Mării Negre. R. Moldova este un teritoriu care intră direct în planurile geopolitice, geostrategice ale Federației Ruse”, a subliniat expertul în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
În context, Tăbârță a adăugat că Rusia va analiza unde anume a pierdut în Republica Moldova și va încerca să găsească anumite modalități ca și, în continuare, să-și mențină influența în acest stat.
El a mai remarcat că principala pârghie de influență a Federației Ruse este cea a conflictului transnistrean și a trupelor rusești. „Moscova de mai mult timp trimite un semnal foarte clar pentru președintele Maia Sandu. Dacă doriți un dialog cu noi, atunci nu vă atingeți de trupele rusești din regiunea transnistreană”, a precizat analistul politic.
La rândul său, Igor Munteanu, fostul ambasador al R. Moldova la Washington, a atenționat că Rusia nu este mulțumită de rezultatele alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021 și, cu siguranță, va veni cu reacții în acest sens.
„În cazul nostru Rusia își dorește asigurarea status-quo în regiunea transnistreană. Într-un articol recent, Vladimir Putin spune că națiunea ucraineană nu există. Același lucru Putin l-a spus la summit-ul NATO de la București din 2008, iar la scurt timp după această afirmație a fost intervenția militară în Georgia. Atunci când apar asemenea semnale, cu siguranță, Federația Rusă pregătește niște intervenții în forță. Trebuie să ne așteptăm la anumite tipuri de reacții din partea Federației Ruse, care nu este mulțumită de rezultatul alegerilor, a salutat printre dinți această reconfigurare politică în R. Moldova și cred că va pregăti în continuare capcane pentru cei care se vor afla la guvernare” a afirmat Igor Munteanu.
Amintim că Partidul Acțiune și Solidaritate, o formațiune proeuropeană, a câștigat detașat alegerile din Republica Moldova, care au avut loc pe 11 iulie 2021, obținând o majoritate parlamentară.
Imediat după această victorie, la 12 iulie 2021,Vladimir Putin a publicat un articol despre „unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, în care a scris, inclusiv, despre România și Republica Moldova.
O bună parte din acel articol este dedicat Ucrainei și tezei lui Putin, conform căreia rușii, ucrainenii și bielorușii sunt același popor. Ulterior, în textul liderului de la Kremlin, a fost strecurat un neadevăr istoric cu privire la România.
Mai exact, Vladimir Putin se declară convins că „în 1940, în componența URSS a intrat o parte a Basarabiei, ocupată de România în 1918, dar și Bucovina de Nord”, pe când, în realitate, în 1918, a avut loc Unirea Basarabiei cu România, votată în mod democratic de Sfatul Țării.
Anterior, în anul 1812, Basarabia a fost ocupată de Imperiul Țarist Rus, prin ruperea în bucăți și împărțirea Moldovei istorice, împreună cu Imperiul Otoman, fără niciun drept. În 1940, a avut loc a doua ocupație a Basarabiei, pe baza unei înțelegeri dintre Hitler și Stalin – Pactul Ribbentrop-Molotov.