20 iulie este ziua de naștere a poetului Adrian Păunescu. Astăzi, unul dintre cei mai cunoscuți poeți români ai ultimilor ani ar fi împlinit 78 de ani. Adrian Păunescu rămâne în istoria culturii române un punct de reper pentru toate generațiile născute în limba și literatura română.
Scriitor, jurnalist și om politic, Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în comuna Copăceni, județul Bălți din Republica Moldova. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o la Bârca, în județul Dolj și a făcut studii liceale la Craiova și la București. A urmat Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București , fiind bursier, pentru un an, al Universității din Iowa-Statele Unite ale Americii.
Adrian Păunescu este unul dintre ultimii mari clasici căruia am avut șansa să îi fim contemporani. Critica literară a relevat „structura nobilă” a creației poetice păunesciene încă de la debutul din 1965, cu „Ultrasentimente”, volum ce a impus, după cum certifică Aurel Martin, „un poet de netăgăduit talent, înzestrat cu harul de a transfigura realitatea cotidiană și, într-un fel, de a demistifica, stabilind (ca orice artist autentic) relații noi între fenomene sau între om și lumea înconjurătoare, răsturând, dacă e cazul, înțelesuri vechi, propunând în locu-le altele inedite, și umplând cu eul său omniprezent spațiile Universului”, amintește Radio Reșița.
„…pentru Adrian Păunescu lucrurile, ca și cuvintele, sunt prea strâmte. El crește repede și haina logicii normale rămâne prea mică pentru al imaginației sale trup. Energia interioară, condensată, este pe punctul de a arunca în aer structura formală a Ultrasentimentelor. Totuși, poemele rezistă și, la sfârșit, poetul trimite un poruncitor mesaj generației sale”, aprecia criticul literar Eugen Simion.
Poezia sa este una de atitudine, în focul demonstrației poetice zărești „și colții și lacrimile”. Zecile de volume de poezie ale lui Adrian Păunescu însumează peste 300.000 de versuri, depășind cea mai întinsă epopee a lumii, Mahabharata, cu cele 215.000 de versuri ale sale.
Adrian Păunescu s-a stins din viață în 2010, când, pe data de 5 noiembrie, inima poetului „generației în blugi” s-a oprit. Ultimul vis al poetului s-a împlinit după moartea sa: Cenaclul Flacăra a reînviat în toamna anului 2019, când peste 50 de artiști au urcat pe scena Sălii Palatului din București și au recreat atmosfera memorabilă a edițiilor de Cenaclu de altădată.
Amintim că locuința poetului român Adrian Păunescu din satul Copăceni, raionul Sângerei, a fost renovată şi transformată într-un muzeu al literaturii române de asociaţia Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, care a cumpărat-o. Acolo se păstrează o parte dintre lucrurile care i-au aparţinut, dar şi volumele sale de poezie.
„Există un singur om care a scris peste 300.000 de versuri, el se numește Adrian Păunescu. Fundația pe care o conduc a făcut demersurile necesare ca în viitor Adrian Păunescu să fie scris în Cartea Recordurilor”, a subliniat directorul executiv al Asociaţiei Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, Mircea Cosma.
Casa muzeu este deschisă pentru vizitatori, în curte fiind amenajată și o scenă unde sunt organizate festivaluri de muzică şi poezie.
Preluat: https://infoprut.ro/79135-78-de-ani-de-la-nasterea-poetului-national-adrian-paunescu.html