Un nou plan de parteneriat R. Moldova – NATO: Relații strategice cu România și retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană

Un proiect de hotărâre cu privire la cooperarea dintre Republica Moldova și NATO în anii 2021 – 2023 urmează să fie aprobat de către Guvernul de la Chișinău.

Proiectul cu titlul Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO statuează în special necesitatea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană și reformarea misiunii de pacificare, relații strategice cu România și Ucraina și o interoperabilitate militară între RM și NATO, transmite presa de la Chișinău. 

În document este stipulat că asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană rămân principalele obiective strategice de dezvoltare ale Republicii Moldova. Totodată, cooperarea cu NATO se bazează pe respectul neutralității stipulată în Constituție, de aceea Planul de Acțiuni nu urmărește obiectivul de aderare la NATO. „Autoritățile moldovenești își propun să implementeze acest Plan pentru avansarea procesului de reformare şi modernizare a sectorului de securitate şi apărare naţională în conformitate cu noile evoluţii şi cerinţe ale mediului actual de securitate, pentru dezvoltarea capacităților necesare de a face față noilor provocări, consolidarea securității cetățenilor Republicii Moldova și a statului”, se arată în document.

Totodată, în document este amintită hotărârea Curții Constituționale din 2 mai 2017, potrivit căreia a „participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor 2 Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate”.

Prin urmare autoritățile R. Moldova vor întreprinde măsuri în vederea dezvoltării cooperării practice cu Oficiul de Legătură NATO în domeniile de interes, cele de apărare și a proiectelor de asistenţă. Totodată se menționează că realizarea unui grad înalt al interoperabilității militare şi coeziunii cu armatele aliaților și partenerilor NATO este esenţială pentru sporirea nivelului de participare efectivă a Republicii Moldova la activitățile NATO și contribuției sale la consolidarea și menținerea stabilității regionale și pe arena internațională.

Planul statuează și pozițiile de principiu ale Republicii Moldova cu privire la reglementarea conflictului transnistrean. Se menționează în special că RM pledează pentru reglementarea pașnică, durabilă și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean, în cadrul formatului de negocieri „5+2”, bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării, în frontierele sale recunoscute pe plan internațional, cu acordarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană. În același timp, „Republica Moldova va promova în continuare obiectivul privind retragerea neîntârziată, ordonată şi completă a trupelor ruse, aflate ilegal pe teritoriul țării, precum şi oportunitatea transformării actualei operaţiuni de pacificare într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional”.

În continuare, documentul stipulează că Republica Moldova dezvoltă o cooperare multilaterală cu România în baza valorilor europene comune și parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a RM. De asemenea, autoritățile moldovenești dezvoltă relații speciale cu Ucraina.

Reformele care urmează să fie promovate urmare a colaborării cu NATO țin de securitate și apărare, precum reforma strategică a Poliției de Frontieră, reforma Trupelor de Carabinieri.

Planul conține un șir larg de acțiuni menite să consolideze cooperarea dintre Republica Moldova prin implicarea mai multor instituții responsabile ce fac parte din Guvern sau sunt subordonate acestuia.

Preluat: https://infoprut.ro/71395-un-nou-plan-de-parteneriat-r-moldova-nato-relatii-strategice-cu-romania-si-retragerea-trupelor-ruse-din-regiunea-transnistreana.html

Lasă un răspuns