Un deceniu de parteneriat strategic: România a ajutat R. Moldova deseori luând de la ea, făcând sacrificii şi tratând populaţia din R. Moldova ca pe a sa ~ InfoPrut

Ajutorul României pentru R. Moldova este unul incontestabil, acesta fiind demonstrat prin multiplele proiecte iniţiate şi dezvoltate în R. Moldova, pe parcursul a zece ani de parteneriat strategic dintre cele două state, cu suportul financiar al României. Despre acest lucru au vorbit invitaţii emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova: Vlad Ţurcanu, analist politic şi Mădălin Necşuţu, jurnalist român.

„Este un reflex firesc al unei ţări europene să ajute vecinătatea apropiată a UE. Acesta este principiul de solidaritate întreţinut şi promovat la nivelul UE, statele care aspiră să ajungă la standarde europene sunt ajutate. Bineînţeles că sunt lucruri pe care nimeni nu le poate contesta, există lucruri la vedere, proiectul de infrastructură: SMURD, grădiniţele renovate. Dar, înainte de a vedea proiectele fizice ce au luat contur în R. Moldova, trebuie să vorbim şi de conlucrarea ce nu s-a văzut tot timpul, dar ce a fost decisivă – dialogul politic ce a căpătat mult mai multă consistenţă din 2010, ceea ce a însemnat un lobby, fără precedent, pentru R. Moldova la nivelul UE. Astfel încât atunci când a fost nevoie să se grăbească anumite procese ca R. Moldova să obţină în termeni nemai întâlniţi anumite facilităţi pentru cetăţenii R. Moldova şi să semneze Acordul de Liber Schimb, contribuţia României a fost decisivă la nivelul UE. Diplomaţii români s-au implicat direct în sprijinul R. Moldova. O altă componentă ce a ţinut pe linia de plutire businessul moldovenesc a fost intensificarea fără precedent a raporturilor comerciale bilateriale, ce în zece ani s-a triplat”, a spus Vlad Ţurcanu, analist politic.

Acesta mai spune că România a ajutat R. Moldova deseori luând de la ea. „Am văzut în România şcoli şi grădiniţe ce nu au fost renovate în deplină măsură după 1989. Noi ar trebui să înţelegem că România a făcut sacrificii pentru R. Moldova, tratând populaţia de aici ca pe a sa”, a menţionat Vlad Ţurcanu.

„Există disponibilitatea de a ajuta şi la bine şi la rău R. Moldova. Indiferent de câţi bani nu ar investi România, dacă e să vorbim de Proiectul SMURD, zborurile se efectuează pe orice timp şi salvează vieţile omeneşti indiferent de etnie. 42 de medici români au venit în plină pandemie la Chişinău, au venit să ajute omeneşte într-un moment de nevoie maximă. Era vorba de o misiune a medicilor ce veneau din Italia. România nu a trimis pe oricine, erau nişte medici experimentaţi, toţi au venit pe bază de voluntariat, ceea ce este un semnal extraordinar despre dedicaţia medicilor români vis-a-vis de problemele basarabenilor. 4 din 5 grădiniţe din R. Moldova sunt renovate cu banii României”, a spus jurnalistul Mădălin Necşuţu.

Invitaţii emisiunii au menţionat că, în prezent, se atestă o anumită răcire a relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti, dar, în opinia lor, lucrurile pot fi revitalizate.

„Faptul că lucrurile nu au evoluat spectaculos s-a datorat încă o dată situaţiei politice care a degradat continuu în R. Moldova şi contactele au devenit mai puţine, a reapărut între Chişinău şi Bucureşti un soi de relaţie ce nu face faţă unor fraţi de sânge. Dar sunt sigur că toată baza pusă în zece ani poate fi revitalizată, astfel încât beneficiile să le simtă toată lumea”, a menţionat Vlad Ţurcanu.

Amintim că Republica Moldova şi România marchează, în acest an, un deceniu de la stabilirea parteneriatului strategic între cele două state româneşti. În această perioadă, din banii României în Basarabia au fost finanţate şi realizate zeci de proiecte strategice, care au îmbunătăţit viaţa oamenilor din Republica Moldova.

Preluat: https://infoprut.ro/70249-un-deceniu-de-parteneriat-strategic-romania-a-ajutat-r-moldova-deseori-luand-de-la-ea-facand-sacrificii-si-tratand-populatia-din-r-moldova-ca-pe-a-sa.html

Lasă un răspuns