Membrii Comisiei Unificate de Control s-au reunit astăzi la Tighina, dar ședința nu a avut loc din cauza faptului că reprezentanții Tiraspolului au refuzat propunerile Chișinăului pentru ordinea de zi, care au fost susținute de OSCE și Ucraina.
„Delegația Republicii Moldova s-a referit la acțiunile abuzive și provocatoare ale așa-numitului „mgb” care nici nu are dreptul să se afle în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare, dar care se ocupă cu răpiri de persoane și cu îngrădirea liberei circulații. Evident, că exponenții Tiraspolului în CUC s-au opus discuțiilor și luării unei atitudini obiective la acest subiect”, a informat al Biroul pentru Politici de Reintegrare de la Chișinău.
Potrivit sursei, un alt subiect refuzat s-a referit la data de 1 mai 2019, când Tiraspolul și-a introdus „grănicerii” în Zona de Securitate, abilitându-i abuziv cu funcții de control al fluxului de cetățeni și mijloace de transport.
„Nu s-a reușit nici audierea comendantului militar care să raporteze cu privire la prezența militarilor înarmați subordonați Tiraspolului la o întrunire în masă la 27 septembrie curent, cu încălcarea regimului stabilit în orașul Tighina – raion cu regim sporit de securitate. De menționat că, pentru a promova subiectele de mai sus, delegația Republicii Moldova a intervenit cu anumite modificări în formularea acestora, fiind susținută de reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei în CUC. Însă, oricum, poziția ostilă și distructivă a reprezentanților transnistreni a împiedicat atingerea unui consens în formarea agendei ședinței”, se mai arată într-un comunicat
Ședința CUC a fost amânată pentru încă o săptămână, timp în care părțile vor încerca să delege observatorii militari în orașul Camenca pentru a documenta acțiunile abuzive întreprinse de așa-zisele organe de forță de la Tiraspol în legătură de răpirea a patru cetățeni ai R. Moldova, bănuiți de „trădare de patrie”. Doi au fost eliberați între timp, dar despre ceilalți doi nu se cunosc prea multe detalii.