Vizită istorică. Și nu prea! – editorial de Cornel Nistorescu


1. Mie mi-a plăcut. Ca spectacol, evident. Așa tapaj, așa desfășurare de forțe, așa relatări cu pieptul umflat și din adîncul plămînilor n-am mai văzut demult. Zeci de relatări emoționate de pe traseu în care ni s-a spus „cum a trecut convoiul” n-am mai văzut de la vizita Papei și a lui George Bush.

2. Relatările Antenei 3 despre vizită au depășit anvergura și tensiunea transmisiei unei vizite cu doi papi și trei președinți europeni, la pachet, toți veniți în România să-l facă pe Dan Voiculescu plăcut americanilor și celor de la Bruxelles.

3. Precizarea lui Cristian Diaconescu că „sute de milioane de oameni” au urmărit transmisia aceasta în direct, inclusiv la Kremlin, este doar o exagerare de politețe, dacă nu o încercare de gonflare a evenimentului. Cam cît două comune și trei orașe de mărimea Tecuci și Titu s-or fi proțăpit în fața micilor ecrane.

4. M-a amuzat această vizită pentru că este prima la care prim-ministrul României, general în rezervă Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, probabil sergent, Florin Vasilică Cîțu, inapt, și Bogdan Aurescu (?) au făcut figurație la un discurs. Ei au stat ca niște elevi ascultători, în primul rînd al unui show politico-diplomatic. Nu știu cu ce scop au fost plasați sub privirile zâmbitoare ale vicepreședintelui Kamala Harris. Să-i arate că au înțeles ce au de făcut și că sunt de acord sau pur și simplu au fost plasați pe post de plombe pentru a asigura o delimitare între președinte și jurnaliști. Adică între întrebați și întrebători!

5. Am ascultat cu emoție cuvîntările. M-a surprins plăcut franchețea doamnei Harris, care a spus că admiră „curajul și generozitatea României”. Corect, corect, corect! România a sărit în ajutorul ucrainenilor și i-a primit cu generozitate admirabilă fără să le bată obrazul pentru ce le-a făcut guvernul ucrainean compatrioților noștri din Bucovina de Nord și Ținutul Herței. Și tot la capitolul generozitate intră și cei 2,5% din PIB și restul miliardelor tocate pe echipamente militare de mîna a doua sau aflate în recondiționare. Am fost generoși pentru că am tocat la bani de s-a cutremurat bugetul, am fost buni pentru că ne-am angajat și la un hub de distribuire a ajutoarelor dar și curajoși pentru că fiind în fața pericolului ne-am băgat și mai în față, asumîndu-ne responsabilități și poziții care s-ar putea să ne coste.

6. Ce-am mai înțeles din mesajul doamnei vicepreședinte? Că SUA rămîn ferme și hotărîte în promisiunea de a apăra orice centimetru din teritoriul țărilor membre NATO, inclusiv al României. Că parteneriatul nostru strategic este mai puternic ca niciodată, că țara noastră beneficiază de o umbrelă de securitate cum n-a avut niciodată în istorie. Că SUA sprijină Ucraina și aliații. Și iar de la capăt, cum au spus și secretarul de stat Antony Blinken, și președintele Joe Biden, și președintele Klaus Iohannis. Dincolo de aceste formulări standard,„betonate” deja, n-a mai fost nimic. Kamala Harris în vizita de la București a făcut un drum lung și greu pînă în Polonia și România numai ca să confirme ceea ce am auzit de nenumărate ori? Protocolul relațiilor între țări mai mici și o mare putere include o asigurare cu reasigurare a garanțiilor în momente critice? Se poate! Nu cred însă că toată această călătorie a fost numai pentru o reasigurare de ochii lumii.

7. În cele 20-30 de minute s-a discutat (nu negociat, pentru că președintele Iohannis ascultă, nu negociază!) și despre altceva? Nu știu! Pînă acum n-a transpirat nimic. Unii fac aluzie la folosirea avioanelor MiG 29 oferite de polonezi pentru apărarea Ucrainei și pentru care nu s-a găsit un aeroport de pe care să fie operate, cele ucrainene fiind în mare parte distruse. Rămîne de văzut!

8. Deoarece,  în ultimele declarații publice, Klaus Iohannis a pomenit de forțe militare suplimentare pentru întărirea flancului estic al NATO la baza de la Mihail Kogălniceanu, este de presupus că subiectul să fi suportat abordări detaliate. Nu știm ce și cît, de cînd pînă cînd și cu ce specific.

9. Vicepreședintele Kamala Harris a plecat și, cel puțin pe unii, ne-a lăsat în ceață. Sunt convins că președintele Iohannis și premierul Nicolae Ciucă știu ce au de făcut. Noi nu știm nimic!

10. Pentru a înțelege mai bine această vizită „istorică” și nu prea, gonflată de televiziunile de serviciu ale băieților, reproduc acum cîteva pasaje dintr-un documentar apărut pe G4 Media. El a fost alcătuit din poziții exprimate în presa de peste Ocean.

Le mulțumesc celor de la G4 Media pentru documentarul publicat. Nu-mi dau seama dacă și-au propus să dezumfle vizita, personajul și importanța evenimentului sau adie și pe la ei un un vînt rece de îndoieli!

Vestea că (Harris) va fi trimisă a fost anunțată săptămâna trecută… evidențiind în continuare cât de dezamăgitoare este această administrație, inclusiv, dar nu numai, când vine vorba de frontul politicii externe,” au afirmat cei de la publicația conservatoare Townhall, spunând că vizita vicepreședintei este „o altă misiune sortită eșecului.”

Iar New York Post a subliniat că „trimiterea vicepreședintei Kamala Harris în Polonia și România ca răspuns la ‘provocările logistice dificile’ implicate în livrarea avioanelor de luptă est-europene în Ucraina arată că scurtul moment al administrației de concentrare pentru înfrângerea Rusiei lui Vladimir Putin a luat sfârșit. La nici măcar două săptămâni de la invazia sa în Ucraina, echipa Biden pare să se întoarcă la automulțumirea și ineficacitatea sa anterioare.”

„Cu siguranță se speră că misiunea vicepreședintei în Europa de Est se va dovedi mai reușită decât accidentele ei internaționale anterioare. Cu toate acestea, a crede că călătoria ei este în vreun fel un substitut adecvat pentru politicile care i-ar liniști pe aliații noștri și ar oferi Ucrainei un avantaj în apărarea ei împotriva agresiunii ruse este profund iluzorie”,

pentru a preda problemele unui politician nefericit, predispus la gafe, al cărui singur interes este să-și ridice profilul lipsit de strălucire prin intermediul unor fotografii cu refugiații ucraineni.” Iar precizerile jurnaliștilor par să fi fost confirmate: Harris a fost acuzată că a râs fără motiv atunci când, în timpul unei conferințe de presă cu președintele polonez Andrzej Duda desfășurată joi, a fost întrebată dacă SUA va prelua refugiați ucrainieni.

Numai Kamala Harris ar considera că este potrivit să râdă când vorbește despre subiectul refugiaților ucraineni,” a scris pe Twitter Benny Johnson de la grupul conservator Turning Point USA, în timp ce Iuliia Mendel, fosta purtătoare de cuvânt a președintelui ucrainean Zelenski, a comentat conferința de presă Harris-Duda, afirmând că „ar fi o tragedie dacă această femeie ar câștiga președinția”

Preluat: https://www.cotidianul.ro/vizita-istorica-si-nu-prea/

Lasă un răspuns