Președintele Lemn Tănase


În editorialul precedent, nu m-am oprit asupra propoziției istorice din mintea președintelui Klaus Iohannis din mai multe motive. Drama consumului de droguri în România a devenit cumplită și de proporții, afectînd calitatea educației, starea de sănătate a celor tineri, evaziunea fiscală și corupția. Președintele nostru este un obișnuit al zicerilor fără cap. Așa cum a ajuns președinte a și spus la viața lui mai multe prostii, a făcut mai multe promisiuni mincinoase și, în general, a ajuns în situația de a fi din ce în ce mai ignorat. Nu prea știe ce zice și adeseori se bagă singur în seamă sau scapă lucruri pe care nu le gîndește în profunzime.

Iohannis, supărat că legile siguranței au ajuns la public

Doamne, în ce situație tristă am ajuns! Nu putem evita formularea unor asemenea exclamații. Felul în care s-a ales praful de „Romania educată”, de proiectul de țară, de JUSTIȚIE sau de statutul de mediator în societate prevăzut de Consituție, trădat pentru un grosolan comportament neprezidențial în campania anti PSD mă determină să scriu apăsat o asemenea judecată. Avem un președinte ca un Lemn Tănase! Nu pare preocupat de libertăți și drepturi, de apărarea libertăților poporului care l-a ales și pe care îl reprezintă din cînd în cînd, mai mult fără să-l reprezinte. Pare un om care, în afară de absurditatea navetei săptămînale la nevastă, nu înțelege aproape nimic din obligațiile sale constituționale.

Mai nou, la Buzău, mașina noastră românească de produs și rostit banalități, locuri comune și aroganțe a fost înregistrată că a zis: ”Cineva, și știm cine, a considerat că este bine să dea pe surse. E o eroare majoră, oamenii sunt îngrijorați”.

La Buzău, de Ziua Mondială a Mediului și de Ziua Învățătorului (președintele apare la Zile festive și răspunde la întrebări pentru zile chinuite), cititorul de declarații și vorbitorul nostru pe la conferințe de presă, Klaus Iohannis a spus mai pe larg cîteva lucruri care merită citite și reținute:

Președintele României dixit:

M-aş fi bucurat ca acești experți să ne spună înainte că vine criza, ca să ne pregătim un pic. Așa, post festum, este ușor de comentat. Guvernul își face treaba cât poate de bine. Nu putem să explicăm populației că acum nu creştem nici salariile, nici pensiile, ca să nu creştem inflaţia şi pe urmă mai vedem. Trebuie să fim realiști. Oamenii au așteptări – și ele sunt legitime – de la Guvern să vină cu soluții și acum, și pentru termen mediu și pentru termen lung și din câte am discutat cu premierul și cu miniștrii, și discutăm destul de frecvent și discutăm și la nivelul coaliției, toate aceste chestiuni sunt avute în vedere și se lucrează pe ele. Vedeți că în fiecare săptămână apar noi și noi măsuri pentru a rezolva problemele, pentru a avea grijă să crească economia și pentru a combate inflația. Sigur, există tot felul de teorii, le cunoaștem, cu măsuri prociclice și măsuri anticiclice. În final, sigur, guvernul va trebui să se îngrijească și să stabilizeze nivelul veniturilor populației, dar și să scadă inflația şi așa se va întâmpla.

Așadar, președintele este supărat că lui nu i s-a raportat că „va ploua în curînd”.Adică, va veni o criză! Dormea sau era pe Valea Oltului cînd toată planeta vorbea despre criză. Oricum, să fim mulțumiți. „Guvernul meu” muncește pe brînci. Numai că nu geme și trăznește!”

Guvernul își face treaba cât poate de bine. Nu putem să explicăm populației că acum nu creştem nici salariile, nici pensiile, ca să nu creştem inflaţia şi pe urmă mai vedem. Trebuie să fim realiști”.

Prin mulțimea de judecăți pe neașteptate, strălucește floarea florilor din gîndirea președintelui.

Jurnalist: Domnule Președinte, aș vrea să vă întreb despre Legile securității naționale, despre modificarea lor. A apărut o primă formă a acestor proiecte, publicate de G4Media, ce-i drept, și au stârnit îngrijorări aceste proiecte în societate, în special în ceea ce privește puterile sporite pentru serviciile secrete, imunitatea pentru ofițerii de informații, faptul că, de exemplu, președintele României va avea ultimul cuvânt în CSAT, deciziile nu se vor mai lua prin consens, că cetățenii vor fi obligați să colaboreze cu serviciile de informații și așa mai departe. Dumneavoastră cum vedeți aceste propuneri de modificare, dacă le susțineți, dacă considerați că sunt oportune? Mulțumesc!

Atenție la judecățile care urmează:

Noi avem anumite legi pe domeniul securității naționale care au fost făcute la începutul anilor ’90, când democrația a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituții moderne, europene, care respectă drepturile cetățeanului. Însă, în timp, știm că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta, a fost întocmit un proiect, câte un proiect pe aceste legi. Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu este destinat publicului larg, este un prim draft care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urmă de Parlament. Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem doar un prim draft. Aceste legi vor intra în discuția Guvernului, vor fi dezbătute, vor intra în CSAT, vor fi dezbătute, vor fi modificate. Vor intra în Parlament, unde specialiștii, comisiile de specialitate vor interveni și, sigur, dacă anumite abordări din primul draft nu sunt bune, vor fi corectate. Aceste chestiuni sunt, ca să zic așa, self evidente, nu își dorește nimeni o restaurație a vechii securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești sau altceva. Astea sunt niște speculații care sunt pur și simplu eronate. Eronată este și scurgerea acestor prime forme către media, și, în final, acum am trecut de această fază. Personal, mă voi îngriji ca, acolo unde draftul nu a avut încă o formă corespunzătoare timpurilor noastre, să fie corectat. Deci, aceste îngrijorări, la acest moment, după părerea mea, nu sunt necesare. Atunci când legile vor ajunge în dezbatere publică, sigur, aceste îngrijorări sau unele care mai rămân atunci în picioare trebuie aduse la cunoștința legiuitorilor, pentru a putea fi corectate. Deci, este un demers natural și, în final, îmi doresc tare mult să avem pe domeniul securității naționale o legislație modernă, care răspunde întrebărilor care vin și din societate și din domeniul instituțiilor de forță”.

Rareș Bogdan: Liderii coaliției nu sunt ca niște păpuși gonflabile

Atenție și super atenție! Președintele știe cine a sifonat ciornele proiectelor la Legile Securității. Precizează asta rînjind amenințător, semn că „turnătorul” este deja pe copcă!

Dar președintele nu s-a mirat de aberațiile pe care le conțin proiectele pentru Legile Securității. A precizat doar că acestea nu erau publice și, mare brînză! Ce dacă au fost lucrate la SRI!? Președintele nostru nu era revoltat că o aberație a fost comisă cu acordul său chiar la cererea sa. El singur susține în declarația de la Buzău că a fost informat („știm cine”).  Adică, a întrebat și a primit un răspuns. Dacă nu l-ar fi interesat și n-ar fi solicitat amănunte, nici dracu’ nu s-ar fi dus la Cotroceni ca să-i transmită o informație care să nu-l intereseze. Asta înseamnă că l-a preocupat în mod expres să afle cine a sifonat informația pentru presă. Ceea ce, logic, permite presupunerea că a declanșat direct sau indirect o anchetă privind scurgerea de informații către presă. De ce? Fie pentru că scurgerea către presă a drafturilor produse de SRI duce în cele din urmă tot la președinte și la alte implicații ale Serviciului condus de Eduard Hellvig în procesul de legiferare și în justiție, chiar și în îmbîrligatele campanii de neutralizare (demolare) a unor incomozi pentru președintele Iohannis.

Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu este destinat publicului larg, este un prim draft care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urmă de Parlament. Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem doar un prim draft”.

Atenție, iar! Președintele trebuie mereu citit ca unul care scapă hățul cuvintelor. ”Este o eroare majoră fiindcă oamenii sunt îngrijorați”, a zis el. Care oameni? Cei din SRI care au redactat proiectele și se tem de luminile rampei? Cei din presă care au aflat ce i-ar putea aștepta? Cetățenii care află că SRI sub oblăduirea președintelui li se pregătește turnătoria obligatorie?

Nu-mi rămîne decît să vă invit să citiți și să ascultați cu atenție ce spune președintele Lemn Tănase. Și cînd nu știe ce să spună, el tot scapă cîte ceva!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/presedintele-lemn-tanase/

Lasă un răspuns