O frecție politică de rîsul lumii


Se vede de departe. Președintele încearcă să ne mintă frumos. Adică să ne ducă. Vrea să ne arate că supraveghează o cheltuială de patru miliarde de euro. S-a trezit din somnolența prezidențială și s-a gîndit să dea cu vopsea pe o realitate din ce în ce mai dramatică. Vrea să o dreagă. Să o parfumeze. Să lase un semn al mandatului său prin domeniul prin care a trecut. Adică să arate că nu-i atît de aerian ca în celelalte domenii. Și că îi pasă de educație pentru că în fiecare weekend primește de la soție o foaie de temperatură și de degradare a domeniului.

Profesorul de fizică Klaus Iohannis s-a trezit și exersează la trombon. Rîd și elevii, înjură și profesorii, iar specialiștii și politicienii se crucesc. Pînă și cosmeticienii (propagandiștii) săi de la Sibiu stau cu gura căscată în fața exagerării. Nici ei nu pot sări peste tentativa grosolană de minciună politică. Suplinitorul de la Agnita, trecut cu greu de examenul de definitivat, lipit la inspectoratul școlar județean, se laudă acum cu o operațiune de mari proporții intelectuale și morale. Citez din organul G4Media:

”Anunțat încă de acum 7 ani, de la preluarea primului mandat de președinte, raportul “România Educată” a fost realizat prin participarea a 12.470 de persoane consultate, 64 de organizații și peste 140 de persoane care au contribuit în elaborarea documentelor puse în dezbatere în primele etape, potrivit site-ului oficial al proiectului. Cu toate acestea, lista autorilor lipsește din acest raport, unde există doar o rubrică de mulțumiri pe ultima pagină unde se menționează că „de-a lungul întregului Proiect ‘România Educată’, ne-au fost alături instituții publice și organizații neguvernamentale, care ne-au sprijinit cu experiența lor în domeniul educației, cărora am vrea să le mulțumim cu această ocazie”.În afara celor 24 de fotografii cu Klaus Iohannis, raportul final “România educată” mai are o singură fotografie: un colaj denumit “Întâlniri ale grupurilor de lucru”, la pagina 8, în capitolul „Cronologia proiectului”, în 4 dintre imaginile din acest colaj fiind persoanele consultate la acel moment, iar în a cincea imagine este consilierul prezidențial Ligia Deca, coordonatorul de facto al proiectului România Educată”.

Care va să zică, la Cotroceni, președintele Iohannis a vorbit în dorul lelii și a încercat să fenteze o promisiune cu iz electoral. După 6-7 ani, speriat și el că a trecut prin viața românilor ca o gîscă prin ape tulburi a încercat să se scoată cu cîteva pagini încropite de o consilieră și două-trei secretare. La panseurile acestora a adăugat și un montaj fotografic. Să ne fie clar. A trecut printre elevi și profesori. Au fost consultate 12.470 de persoane și 64 de organizații. A fost parcursă literatură de specialitate, inclusive Comenius și Makarenko.

(Ce zici, Klaus? Au fost numărați și profesorii pe lîngă care ai trecut pe Valea Oltului?)

Personalitățile din educație și din cercetarea învățămîntului nu știu nimic despre program și se crucesc și ele cînd află conținutul în faza de ciornă. Presa germană îl consideră pe Iohannis un diletant. Andrei Marga îl vede ca pe vîrf al noului curent al prostocrației. Mircea Miclea consideră materialul redactat la Cotroceni ca fiind plin de ”banalități solemne”. El semnalează și greșeli grave.

Și atunci, de ce dăm importanță ”solemnă” unei maculaturi? Doar pentru că ea poate justifica risipirea banilor? Toată munca rezultată din 7 ani de consultări, meditații, flecăreli și dezbateri purtate la Cotroceni nu-i bună decît pentru aparițiile televizate ale președintelui. Klaus Iohannis a transformat găselnița cu educația într-un eveniment mediatic. A ieșit cu o lectură a unui material (redactat de culegătoare de scame) pe un ton de parcă ar fi interpretat și precizarea, ”aici arătați cu degetul la cameră”. Prezentarea respectivei maculaturi în tandem cu premierul ne îndeamnă la bănuiala că amîndoi au exersat o lectură în alternanță pentru a nu se încăleca unul pe celălalt. Nu care cumva să încurce textele. Fiind totuși doi, s-au armonizat rezonabil pe o ciornă. Culmea, bîlbîit cum este, Florin Cîțu l-a dat de totuși de gol, trădînd goliciunea proiectului și ridicolul evenimentului.

Din precizarea premierului și, mai tîrziu a ministrului rezultă că programul România Educată nu prea există și nu valorează doi bani și că lucrul la proiect, dacă va fi făcut vreodată, abia începe.


În fapt, ce ne-a fluturat Klaus Iohannis nu este program, nici studio. Este mai degrabă o idee, o inițiativă, o încercare a unui fost profesor, posibil analfabet funcțional, în a descifra problemele învățămîntului. Adică o jenantă încercare de a găsi o soluție pentru un domeniu extrem de păgubit. Și prin care președintele a trecut fără a fi înțeles mare lucru (după cum ne arată materialul). Iată încîntarea lui Florin Cîțu rostită la urechea stîngă a președintelui în ședința guvernului României:

”După aprobarea acestui memorandum, vom trece la următoarele etape, respectiv constituirea, până la 1 august 2021, a unui grup de lucru interministerial coordonat de premier, care va elabora rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului „România Educată”; adoptarea, până la 10 septembrie 2021, a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea Planului de acțiune, cu termene și responsabilități, pentru implementare, elaborarea, până la 1 octombrie 2021, a Pachetului legislativ, care să asigure implementarea proiectului „România Educată”, precum și organizarea de consultări cu partenerii sociali, reprezentanți ai asociațiilor de părinți, ai mediului economic și ai organizațiilor neguvernamentale, pentru definitivarea Pachetului legislativ, cu termen de implementare.

Mai spre seară, minsitrul Educației Sorin Cîmpeanu avea să declare la Antena 3:

„Modul de implementare a conceptelor din România Educată va face obiectul consultărilor tuturor celor implicați”

Urmează o întrebare logică. Despre ce a fost vorba pînă acum, vreme de 6 ani de la anunțarea programului România educată?


De o frecție politică de rîsul lumii!!!!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/o-frectie-politica-de-risul-lumii/

Lasă un răspuns