Dincolo de violența hoților


Toată presa și mulți din guvern cu multe muște pe căciuli au sărit ca arși cînd a fost difuzată știrea dspre violențele hoților de lemne care i-au bătut pe jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Mocanu și pe activistul de mediu Tibi Boşutar.

Toată posturile s-au grăbit să mai difuzeze știrea despre reținerea și cercetarea a douăzeci de oameni din judeţul Suceava.

Şi mai departe ce facem? Ce urmează? Presupun că vor fi condamnați. Şi? Alt scandal, alt furt de lemne, alte acte false, alt


trafic de carne vie, altă afacere cu rădăcini politice, alte accidente, alte incendii, alte arestări….

Cine vorbește despre cauzele lor? Nimeni! Ştirile curg, dar partidele și presa nu se opresc niciodată asupra cauzelor. Mai mult, nimeni nu încearcă să schimbe ceva. O știre nenorocită o îngroapă pe cealaltă.

Furturile de lemne merg mai departe, corupția și rețelele de exploatare ilegală a pădurilor scot fum și produc saci de bani. Să nu uităm că incidentul de la Coșna s-a produs într-o zonă care nu-i deloc sălbatică și nici primitivă. Dorna Candrenilor și Şaru Dornei sunt pe aproape și au un renume internațional. Dornele alcătuiesc o minune a naturii și sunt departe de a fi socotite în


sălbăticie. Dimpotrivă, au tradiții, au farmec, au istorie, au școli și au dat personalități. Cum s-au putut întîmpla asemenea violențe în locuri pe care noi le pretindem turistice? Adică emblematice pentru Bucovina și pentru România?

De aici încep problemele aproape imposibil de dezlegat. Furtul de lemn și devalizarea pădurilor sunt operațiuni care se practică pe scară largă și ierarhică, pînă la baronii locali și regionali. Țăranii știu că marile exploatări de păduri duc la mahării din politică. Şi dacă ei fură, de ce nu ar lua și ei, proprietarii și săracii?

Legea este și pentru parlamentari și politicieni și pentru nea Gheorghe care are suprafața lui de pădure. Dacă taie toți, de ce să nu taie și ei? Dacă fură toți, de ce să nu ”fure” și proprietarul?

Principalul motor al corupției și al exploatărilor legale sau ilegale este sărăcia. Lipsa locurilor de muncă, a investițiilor, a sprijinirii afacerilor cu specfic zonal tot la jaful din pădure duc. Oricîte arestări cu oricîte pedepse s-ar aplica, lucurile


ar rămîne la fel sau ceva mai reduse. Dar nu mult.

Ignoranța continuă să domine segmente importante de oameni cu pretenții europene! Noi vorbim despre mediu, despre schimbările


climatice, despre respectul față de natură. Pentru cine o facem? Pentru cei care au bani să își cumpere mașini electrice și pot


să le arunce pe cele cu motorină! Dar celor săraci, unii analfabeți, cu condiții precare de viață nu le putem zice și cere mai


nimic. Pentru că înainte de a le face morală ar trebui să concepem niște programe, niște legi și niște mecanisme pentru a-i ajuta să se ridice.

Ignoranța nu este problema săracilor și a alcoolicilor transformați în hoți de păduri și de cereale. Este întîi de toate problema elitelor, a intelectualilor, a clasei politice și a statului. Statul care nu ia măsuri de combatere a ingnoranței se scufundă pe zi ce trece în primitivism, în dezorganizare. Poate cineva să-mi spună despre un program al unui partid politic român de combatere a ignoranței? Culții în cap din PNL sau din USR-PLUS au măcar o idee despre asta?

I-ați văzut măcar la o dezbatere serioasă despre fenomen? Țara noastră are un număr impresionant de analfabeți și alcoolici. Cine îi numără, cine îi studiază, cine a cercetat cauzele și remediile? Nici măcar nu discută despre asta.

În România, aproape nimeni nu dicută despre cauzele și remediile ignoranței. Din cînd în cînd, ei răbufnesc în violențe, în furturi, în violuri, în accidente stupide. Ocupă prima pagină a jurnalelor și viața mege mai departe.

Dar merge prost și într-o direcție greșită!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/dincolo-de-violenta-hotilor/

Lasă un răspuns