Cu sacul la motorină


Tevatura de miercuri seara, lansată în cel mai cuminte și ignorat orășel din România, a făcut valuri care au bătut transmisiile de sub „ploaia de bombe” din războiul Rusia-Ucraina. La Beiuș, zis prin partea locului și Binș, a fost lansată cu „succes” o diversiune de proporții.

Și-a pierdut recipientul plin de combustibil

Cineva a postat pe Facebook că de a doua zi motorina se face 11 lei. Patrioții români s-au grăbit să dea vina pe unguri: „Ei ne-au făcut-o, avînd garantate gazul și petrolul de la prietenul Putin, mai ales că MOL vindea în România litrul de combustibil mai scump decît în Ungaria“. Cîrtitorii români, dimpotrivă! Și-au îndreptat privirile spre guvern. Au lansat explicația conform căreia criza ne-am făcut-o singuri. Guvernul român aflat într-o cumplită criză de fonduri, după ce n-a mai putut colecta de la bănci banii necesari, a folosit metoda unei colectări fulger. Cantitățile de motorină și de benzină pe care rețelele le achiziționează de la producător trebuie mai întîi achitate. Accizele ajung instantaneu în conturile Ministerului Finanțelor. Altfel, de la poarta rafinăriei produsele nu pot fi transportate în rețeaua de benzinării. Cică ar exista probe că transportatorii ar fi primit știrea neoficială cum că de a doua zi motorina se face 10 lei pe litru. Și ce-au făcut? Au scăpat vestea pe Facebook!

Exit-poll scumpirea benzinei: Prezența la pompă 94,3%

Vestea cu scumpirea motorinei și a benzinei a întors țara pe dos. Agitații noștri compatrioți s-au aruncat pe benzinării care cu ce. Toți cei care din rațiuni economice supraviețuiau cu alimentări pasagere de 50/100 de lei au aruncat în luptă ultimele resurse pentru un plin. Aveau BMW second hand și se limitau la motorină de 50 de lei. Vestea de pe Facebook a prins sute de mii de șoferi cu rezervoarele goale. Mobilizarea a fost mai ceva ca la Revoluție!

Primul război din epoca Facebook și-a arătat forța de impact cu o știre bine ticluita și plasată la momentul potrivit. În două-trei ore, poporul auto s-a încolonat la stații cu bidoane, saci, damigene și alte recipiente. Numai cu pungi în coșuri de nuiele n-au tăbărît pe benzinării!

„Ploaia de bombe” de pe străzile Ucrainei de sub care transmit reporterii de la Antena 3 a devenit o biată transmisie strigată și gîfîită de pe o stradă dintr-un oraș ucrainean și de pe niște dărîmături rezultate din bombardament.

Felul în care unii compatrioți au reacționat la apariția acestui preț speculativ este grăitor pentru cultura civică și spiritul comunitar. Pe ce reacție de solidaritate am putea conta în cazul unei crize de pîine sau de ulei? De mirare că unii nu și-au golit țuica din butoaie ca să le umple cu benzină și că alții nu au mers la plinuri cu vidanjele!?

Benzina a ajuns și la 11 lei! Cozi la pompă

Ca să fim corecți pînă la capăt, trebuie să dăm și guvernului partea leului din acest spectacol ridicol. Șmecherul abonat la postul de ministru ba la energie, ba la economie sau la orice din domeniu n-a izbutit decît să strige pînă i-au fugit ochelarii pe nas la vale cam aceleași lucruri pe care ni le-a vînturat la scumpirea energiei. Niște argumente de tip bîlbă, ca și cel cu „nu plătiți facturile” sau în cazul compensărilor sau al controalelor. Adică un frați români

-„Fac un nou apel la calm: nu stați la cozi. Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creșteri nejustificate și explozive ale prețurilor. Să nu ne lăsăm angrenați într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate”

Cu alte cuvinte, șoferii speriați s-au lăsat angrenați într-un război hibrid care le place, în vreme ce guvernul face tot ce poate să le cîștige încrederea și respectul. Așa cum a făcut-o cu măsurile de protecție în domeniul energiei, așa cum a făcut-o cu garanțiile de securitate, cu creșterile de pensii și salarii etc.

Și pentru că de scumpirea benzinei de vină sunt numai rușii, prim-ministrul s-a grăbit și el să strige:

„Nu voi permite nimănui să profite de această situație pentru ca din lăcomie sau din orice alte motive să încerce să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor. Instituțiile responsabile vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea.”

Iaca, eu sunt curios, cum vor fi sancționați cei care au vîndut motorină cu un preț peste să zicem 10 lei pe litru. Pe cei care au vîndut cu 9, 50 îi iartă? Cu ce capitol și punct de lege îi sancționează? Pentru că nu au săpun la wc-urile din stație, pentru că n-au flori la intrare și la pompa de aer? Dacă prețul de la pompă a fost trecut pe bonul de la o casă de marcat funcțională, cu TVA-ul de rigoare și dacă stația și-a plătit impozitele și celelalte angarale la zi, pas de-i fă ceva.

Controalele anunțate cu surle și trîmbițe ca soluție pentru calmarea prețurilor sunt doar tehnici de altădată de a băga frica în benzinari. Nimic mai mult!

Geaba se zburlește premierul ca la răcani cu propoziții de genul

„ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței au demarat investigații pentru a lua măsurile de stopare a oricăror practici ilegale abuzive care nu au justificare reală economică. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovați și sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate.”

Ce-i ilegal în fluctuarea unui preț într-o piață liberă? Nu se reglează prețurile cu amenințări și cu chitanțierul de amenzi,ci cu măsuri mai deștepte. Iar într-o situație ca aceasta, încrederea în piață, în guvern, în capacitatea sa de a ține lucrurile în echilibru se bazează pe calitatea guvernării și pe soliditatea economiei.

Din acest punct de vedere, guvernul Ciucă este ca o tufă înflorită. De cînd s-a instalat la Palatul Victoria  n-a făcut decît să dea bine. În rest, nimic. A corectat și contracarat declarații, a bîlbîit promisiuni, a amînat și s-a contrazis ca un corigent. După felul în care s-a pierdut prin bălării cu prețurile la gaze și la energia electrică, ce era să facă poporul român (inclusiv străinii cu investiții în România) cînd a auzit de motorină cu 11 lei, mai ales că în mai toate țările europene prețul este sărit binișor de 2 euro!

Așadar, ce să facă poporul? Să zică:

-Las că vine dom Ciucă și le taie prețu?

Sau:

-Las că vine Cîțu și ne împrumută diferența!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/cu-sacul-la-motorina/

Lasă un răspuns