Catastrofa umanitară de lîngă noi


O catastrofă umanitară se desfășoară lîngă noi, sub ochii noștri, la granița țării noastre și imediat dincolo de ea. Spre cinstea noastră, populația României a înțeles drama și a reacționat onorabil. Valurile de refugiați sunt semnul pregnant al tragediei în continuă creștere.

Încă nu ne putem imagina dimensiunile. Între ce a fost vineri și ce ni s-a arătat sîmbătă este o diferență de suferință. Imaginile surprinse de camerele de televiziune și de înregistrările făcute pe telefoane poartă dovezile războiului în toată lumea. Le fac să circule cu o rapiditate nebună, nemaintîlnită în nici o conflagrație. Pot fi văzute de oricine pe toată planeta.

Cei implicați nu clipesc și nu reacționează. Imagini similare nu ne-au mai potopit niciodată. N-am mai fost niciodată în situația de a le avea în casele noastre mai des decît starea vremii și decît știrile despre viața obișnuită. Poate au circulat prea departe de noi. Diferența între ce am trăit și ce se derulează acum depășește orice închipuire. Cutremură și descalifică. Imaginile din vămile româno-ucrainene și din gările aglomerate, amplificate de privirile speriate ale copiilor, fac din Ucraina un iad, o țară pe rug, un teritoriu al unui război dement.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina este mai vechi decît țările și decît dictaturile recente. Nu este doar o moștenire a unui comunism decontat incomplet. Mai include și un extremism despre care mulți se feresc să vorbească. Apoi vine și din amplificarea intereselor uriașe care se derulează pe seama exceselor naționaliste. Vine și mai de departe. O istorie a neînțelegerilor dintre ucraineni și ruși nu poate fi decît un inventar la amănunt, aproape microscopic, întins pe secole. El este imposibil de întocmit de cineva născut și crescut în interiorul spațiului slav.

Țara din istoria îndepărtată nu se suprapune întotdeauna cu țara din suflet și nici cu cea de pe hărțile politicienilor sau ale afacerilor, cu cea păzită de grăniceri sau de cea cucerită cu tancuri și armate.


Tineri studenți cu arma în mînă s-au înrolat și întreabă sub amenințarea gloanțelor:


-”Cine în afară de noi ar putea să facă asta?”

Ucraina copiilor în coloane afluind spre granițe salvatoare și Ucraina lui Zelenski fac înconjurul lumii și scriu pagini de istorie pentru o anatomie a curajului. Volodimir Zelenski este un actor dus de un rol cinematografic într-o situație de conducător, cu o personalitate ridicată rapid de toate aspirațiile ucrainenilor, dar și de resentimentele rușilor. Unii îl consideră un artist nebun, alții un erou ucrainean, un soldat, un model aproape tragic de conducător devotat cu toată ființa patriei sale. Pentru ucraineni, Volodimir Zelenski a devenit un simbol, o marcă de popor.


Cum se va sfîrși campania sa de apărare a Ucrainei? Pe un soclu sau pe un perete al Infernului?


Fiecare privitor are o listă de vinovați și de responsabilități, dar nimeni nu deține încă soluția practică pentru sfîrșitul tragediei.

Preluat: https://www.cotidianul.ro/catastrofa-umanitara-de-linga-noi/

Lasă un răspuns