Valentin Cioromelea (AUR) sesizează autorităților situația traficului ilegal de cabaline din pădurea Letea

Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării este din nou în centrul unui scandal sângeros. Mai mult ONG-uri au demascat o practică ilegală – caii sălbatici din Pădurea Letea ajung la abator. Situația este deosebit de gravă, consideră senatorul Valentin Cioromelea, care a transmis o sesizare către ministrul Mediului, Tanczos Barna, Guvernatorul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, Teodosie Marinov, și către directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor, Mitică Tuchilă.

Potrivit informațiilor apărute în presă, organizația nonguvernamentală S.O.S. Caii Deltei a documentat acest caz – în înregistrările video se pot vedea clar cum traficanții de cai transportă caii sălbatici din pădurea Letea spre ţarcuri improvizate, ca mai apoi să fie microcipați de către medicului veterinar şi apoi trimiși către abatoare, astfel, creând aparente legalități.

Fără îndoială, aceste practici nu ar fi posibile fără concursul autorităţilor, care ar fi putut interveni – Poliţia Română, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Agenţia Naţională pentru Zootehnie, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor — Tulcea, toate au închis ochii lăsând bietele animale pradă măcelarilor nemiloși, punctează senatorul AUR, care subliniază că, potrivit legii 82/1993, ARBDD are rolul de a veghea la sănătatea ecosistemelor din Delta Dunării.

„Măcelul cailor din Pădurea Letea denotă lipsa unei gestionări efective şi eficiente a unei arii protejate, situaţie care sintetizează lipsa atitudinii autorităţilor române faţă de valorile naturale, a faunei şi a vegetaţiei unei dintre cele mai protejate rezervaţii naturale din ţară şi din Europa”, punctează Valentin Cioromelea.

Având în vedere gravitatea faptelor, senatorul AUR Valentin Cioromelea solicită autorităților să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Din 2011 până în prezent, care au fost soluțiile găsite de Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor — Tulcea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării şi de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu privire la situația cailor din pădurea Letea? Vă rog să-mi prezentați pe larg dezbaterile, proiectele, hotărârile şi legile în acest sens.
  2. Considerați că împrejmuirea pădurii Letea cu două rânduri de garduri, în care unul este confecționat cu stâlpi de beton, material de construcție interzis într-o rezervaţie naturală, a fost o măsură legală? În baza cărui legi sau hotărâre a fost permis acest Iucru?
  3. De ce Protecția Animalelor Tulcea nu s-a autosesizat în urma imaginilor publice a ONG-ului S.O.S. Caii Deltei?
  4. Care sunt soluţiile Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării şi a Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu privire la protejarea cailor din pădurea Letea pentru ca asemenea evenimente să nu se mai repete?
  5. Aveţi în vedere trimiterea Corpului de Control al Ministrului pentru a efectua verificări amănunțite la Agenţia Naţională pentru Zootehnie, Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor — Tulcea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, cât şi in pădurea Letea, ca urmare a sesizărilor privind traficul ilegal de cabaline din zona Deltei Dunării? Dacă corpul de control a fost trimis până în acest moment, vă rog să-mi prezentaţi raportul preliminar.