Gheorghe Cătană (AUR): Condiții precare în școli. Multe unități funcționează fără autorizație de securitate la incendiu

La nivel declarativ, educația a fost dintotdeauna o prioritate pentru fiecare guvern. Realitatea arată că s-au făcut foarte puține lucruri pentru a crește calitatea actului educațional și pentru a asigura tuturor copiilor condiții potrivite pentru a învăța. Astfel, în anul 2023, încă mai există unități de învățământ care își desfășoară activitatea fără autorizație de securitate la incendiu – constatarea îi aparține senatorului Gheorghe-Adrian Cătană, care a transmis o sesizare pe această temă către Ministerul Educației.

Senatorul AUR precizează că, deși neajunsurile din sistemul de învățământ românesc sunt cunoscute la nivelul Guvernului, nu s-au luat măsuri în vederea corectării lor:

„În Programul de Guvernare 2021 – 2024 se precizează faptul că profesorii şi elevii nu beneficiază de condiții adecvate de desfășurare a procesului educațional din cauza numărului insuficient al creșelor și grădinițelor, al numărului mare al clădirilor școlare fără apă curentă sau autorizare ISU. Cu toate acestea, la aproape doi ani de la asumarea acestui program de guvernare, paşii spre dezvoltare încă sunt mici şi mii de elevi încă nu au acces la apă curentă, la toalete în şcoală şi nu au garanţia unei şcoli sigure, cu autorizaţie privind protecţia la incendii”.

În acest context, Gheorghe-Adrian Cătană, senator AUR de Sibiu, solicită Ministerului Educației să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Câte unități de învățământ funcționează în prezent fără autorizație ISU în judeţul Sibiu?
  2. Câte clădiri școlare au obţinut autorizaţia pentru securitate la incendiu în cursul anului 2022 sau încă sunt în curs de obţinere?
  3. Câte şcoli din judeţul Sibiu nu au apă curentă şi câte mai au încă, toaleta în curte?