Sorin Mateescu (AUR) a solicitat conducerii ASF clarificări privind sancționarea Euroins, liderul pieței RCA. Ce a transmis instituția

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a sancționat compania Euroins, liderul pieţei RCA, în repetate rânduri în anul 2022, fapt ce a ridicat semne de întrebare în rândul specialiștilor din domeniu. Potrivit informațiilor, valoarea totală a amenzilor a depășit suma de 15,4 mil. lei. În acest context, senatorul Sorin Mateescu (AUR) a solicitat conducerii ASF să ofere clarificări, având în vedere evenimentele ce au avut loc și care au zguduit sectorul asigurărilor, spre exemplu, falimentul City Insurance.

Senatorul AUR a precizat că frecvența și cuantumul amenzilor aplicate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară dovedesc un interes sporit de a monitoriza și supraveghea această companie cu profil RCA. Potrivit informațiilor din presă, Euroins a înregistrat profit în anul 2022, comparativ cu anul 2021.

Ca urmare a solicitării formulate de către Sorin Mateescu, ASF a transmis un punct de vedere oficial. Astfel, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a transmis că are în desfășurare alte acțiuni de control on-site și de supraveghere off-site, acţiunile vizând şi verificarea indicatorilor raportaţi de societate. Rezultatele acestor acţiuni vor fi comunicate pe site-ul www.asfromania.ro

De asemenea, reprezentații Autorităţii de Supraveghere Financiară au specificat că, printre criteriile avute în vedere la stabilirea tipului sancţiunii sau a măsurii sancţionatoare şi a cuantumului amenzii, se află:

  1. natura şi gravitatea faptei, inclusiv a celor care pot genera risc sistemic (efectul asupra pieţei în ansamblul său, în măsura în care acesta poate fi determinat);
  2. forma de vinovăţie;
  3. situaţia financiară;
  4. stabilitatea financiară;
  5. prejudiciile cauzate terţilor, în măsura în care acestea pot fi determinate.

În ceea ce privește întrebarea „dacă sancţionarea excesivă cu frecvenţă lunară poate constitui o modalitate artificială, nereală de supraveghere printr-o acceptare tacită a continuării activităţii asigurătorului .fără a respecta cerinţele legale de solvabilitate în condiţiile în care măsura amenzii s-a dovedit a fi ineficientă?, ASF a precizat că:

„Având în vedere măsurile aprobate de către A.S.F. şi nivelul de supraveghere a societăţii Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A., ţinând cont de cota de piaţă deţinută de către aceasta, dar şi de riscurile pe care le poate prezenta la nivelul pieţei asigurărilor, acţionarii societăţii au majorat capitalul in ultimii 2 ani cu 246 mil. de lei (capital social şi primă de emisiune).

De asemenea, in data de 07.11.2022, societatea Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. a publicat o nouă hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor prin care s-a aprobat majorarea capitalului (capital social şi prime de emisiune) cu suma de 55 mil. de lei, şi, în același timp, a depus la A.S.F. documentaţia pentru aprobarea conversiei unui împrumut subordonat acordat de acționarul majoritar, în capital social”.