Trei probleme cu care se confruntă fermierul Cătălin Jivan, din Folea Timiș

Cătălin Jivan are 40 de ani și deține o fermă de familie în localitatea Folea din județul Timiș. A pornit de la 13 vaci după revoluție, iar acum a ajuns la aproape 80 de capete, dintre care mai mult de jumătate sunt vaci mulgătore.

Omul lucrează și 70 de ha de teren unde cultivă orz, grâu, porumb, și lucernă, asigurându-și hrana animalelor. În plus, el mai crește porci, două iepe, un armăsar Nonius de la herghelia Izvin și un ponei, găini, câini ciobănești și de Bucovina, precum și câțiva păuni, pentru spectacol și frumusețea lor unică.

Lapte ieftin și piața pentru tăurași bolnavă

Ca și crescător de vaci de lapte, Cătălin Jivan vrea să vorbească despre trei probleme dificile cu care se confruntă de mai mulți ani, la fel ca și ceilalți fermieri. Prima ține de prețul mult prea mic la litrul de lapte.

”Din 2000, nu s-a mai scumpit laptele. Vindem cu același preț de 1,20 de lei. Nu e posibil așa ceva! La raft în hypermarket, se ajunge și la 4 -5 lei kilogramul de lapte, dar fermierul care muncește cel mai mult câștigă cel mai puțin. Prețul corect ar trebui să fie între 1,50 -2.00 lei litru, fiindcă toate taxele cresc, iar motorina și inputurile s-au scumpit. Numai laptele nu. Și apa are un preț dublu!”, spune Jivan. La el în fermă, laptele este muls mecanic în fiecare zi și este ținut într-un răcitor. Mașina de la LactItalia vine o dată la două zile, când ridică până la 700 de litri.

A doua problemă cu care Jivan se confruntă este în lăgătură cu valorificarea defectoasă a tăurașilor. Nu există o piață de desfacere sănătoasă în România. Pentru ca situația să fie și mai gravă,

 » sursa: ziuadevest.ro