Transportul ilegal de deșeuri în România continuă. Andrei Hangan (AUR): Ce măsuri intenționează să ia Ministerul Mediului?

Problema transportului ilegal de deșeuri în România nu a fost soluționată. Potrivit informațiilor din spațiul public, recent, au fost oprite la intrarea în țară mai multe transporturi ce conțineau aproximativ 200 de tone de produse second-hand, precum îmbrăcăminte, deșeuri din aluminiu, electrocasnice second-hand și mobilier. Polițiștii de frontieră, alături de reprezentanți ai comisariatelor județene ale Gărzii de Mediu și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, au oprit aceste transporturi deoarece șoferii nu au putut prezenta documentele legale necesare.

Senatorul AUR Andrei Hangan a adresat numeroase sesizări Ministerului Mediului în care semnala cazurile de importuri ilegale de deșeuri. La sfârșitul lunii mai a.c., Hangan a înaintat o nouă sesizare către ministerul de resort, în care avertiza că, în ciuda eforturilor depuse de anumite instituții, fenomenul ia amploare. Trei automarfare au fost oprite în Punctul de Trecere a Frontierei Borș II deoarece bunurile transportate nu îndeplineau condițiile legale. Potrivit informațiilor, acestea transportau produse second-hand din Germania, Olanda și Italia către societăți din România.

De asemenea, acțiuni similare au avut loc și în alte puncte de trecere a frontierei, precum Petea, Nădlac II, Borș II și Giurgiu. „În total, nouă automarfare încărcau deșeuri, inclusiv textile, electrocasnice second-hand, mobilă și saltele second-hand, din Belgia, Germania, Polonia și Bulgaria, destinate unor societăți din România. Verificările au relevat că în aceste mijloace de transport se aflau în total 175.000 de kilograme de deșeuri. Autoritățile nu au permis intrarea în țară a acestor mijloace de transport din cauza neîndeplinirii condițiilor legale, fiind returnate în Ungaria și Bulgaria”, punctează senatorul Andrei Hangan.

Pe această cale, senatorul AUR solicită Ministerului Mediului să transmită:

  1. Ce măsuri intenționează să ia Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a preveni intrarea în țară a transporturilor ce conțin deșeuri ilegale sau periculoase, în special în cazul produselor second-hand și a deșeurilor provenite din alte țări?
  2. Cum intenționează Ministerul să participe în consolidarea cooperării dintre poliția de frontieră, Gărzile de Mediu și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în vederea identificării și interzicerii accesului în țară a transporturilor ce nu îndeplinesc condițiile legale, în special în cazul deșeurilor și produselor second-hand?
  3. Există o evaluare periodică a eficacității controalelor de mediu la frontiera țării noastre în ceea ce privește transporturile de deșeuri și produse second-hand? Ce măsuri intenționează Ministerul să ia pentru a îmbunătăți eficacitatea acestor controale?
  4. Ce acțiuni întreprinde Ministerul pentru a asigura respectarea strictă a legislației naționale și europene privind gestionarea deșeurilor și importul de produse second-hand, cu scopul de a proteja mediul și sănătatea populației?
  5. Cum intenționează Ministerul să participe la informarea și educarea publicului cu privire la importanța gestionării corecte a deșeurilor și achiziționării responsabile a produselor second-hand, în contextul acestor incidente recente?