Sorin Mateescu, interpelare către prim-ministrul României, Florin Cîțu: Care este eficienţa reală a mult-mediatizatului Plan Naţional de Dezvoltare “Anghel Saligny”?

În urmă cu o săptămână a fost adoptat prin ordonanță de urgență cunoscutul Plan Național de Dezvoltare Anghel Saligny, în valoare de 10 miliarde de euro. În nota de fundamentare la proiectul afișat de Guvernul Cîțu se arată și impactul bugetar: un minus de 26 miliarde de lei credite bugetare în perioada 2022-2025.

Finanțarea programului se asigură din sume din transferuri, alocate bugetelor 3 locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, din sume din bugetele locale alocate cu această destinație și din alte surse legal constituite.

În contextul în care acest nou PNDL presupune un efort bugetar enorm, în condiţiile pandemiei medicale actuale, senatorul AUR, Sorin Mateescu, l-a interpelat pe prim-ministrul Florin Cîțu pe această temă și a cerut răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Conform celor declarate de dumneavoastră că nu sunt surse de finanţare pentru creşteri salariale raportate la inflaţie şi NU vor fi majorări de pensie aşa cum aţi trecut în Programul de Guvernare al PNL,  care este necesitatea acestui MEGA-PLAN pentru bunăstarea cetăţenilor de rând şi pentru dezvoltarea României? Vă rog să precizaţi etapele de aplicare a acestui Plan şi rezultatele financiare preconizate pentru anul fiscal 2022 -2023.

2.Cum vor fi afectate celelalte domenii, mă refer la sectorul sanitar şi educaţional în special, care ar trebui să primească finanţări publice urgente, când vom avea un minus financiar de 26 miliarde lei credite bugetare?

3.Ce creşteri de taxe şi impozite veţi avea în vedere pentru anii 2022, 2023 şi 2024 pentru a fi compensate sumele ce vor fi cheltuite pentru proiectele din acest Plan?