Partidul lui Băsescu în Moldova, PUN, a pus un cercetat penal primul pe listă

Distribuie acest articol!


    Băsescu nu se lasă dus cu una cu două din politică și o comite din nou. De această dată în Republica Moldova. Prezentat opiniei publice de la Chișinău ca un ilustru doctor cardiolog din Iași, născut în R. Moldova, Grigore Tinică nu este nu altceva decât un infractor, conform procurorilor anticorupție de la DNA. Nimeni nu îi contestă calitățile sale și reușitele profesionale însă în politică nu te poți prezenta în față cu dosare la DNA. Grigore Tinică este cap de listă al partidului PUN din Republica Moldova, fratele geamăn al PMP.

    Doctorul Tinică este un apropiat al liderului PMP Iași, Petru Movilă și al penalului Costel Alexe, acesta din urmă fiind cercetat de DNA pentru mai multe fapte de corupție.

    Consiliul Județean Iași condus de Costel Alexe a inițiat un proiect european pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași  în comuna Miroslava și este coordonat de Petru Movilă, președintele PMP Iași, alături de prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”.

    Tinică este un apropiat al PMP, de aici și modul prin care a ajuns acesta cap de listă la PUN pentru alegerile din 11 iulie de la Chișinău. Se pare că nu avea Republica Moldova destui hoți și bandiți în Parlamentul de la Chișinău. PUN mai propune unul: Grigore Tinică.

    Grigore Tinică – Costel Alexe – Petru Movilă

    Procurorii ieșeni au descins pe 5 aprilie 2012 în biroul medicului Grigore Tinică, director al Institutului de Boli Cardiovasculare. Oamenii legii au ridicat saci de documente și au sigilat biroul doctorului Tinică, acesta fiind ridicat și dus la audieri fiind suspectat de fapte de corupție

    „În luna martie, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Iulian Șerban, declara că mai multe spitalele au raportat în 2011 un număr prea mare de traheostomii efectuate și de cazuri de ventilație artificială pe durata de patru zile. Pentru astfel de intervenții, sumele plătite de Casă sunt mult mai mari. CJAS a cerut verificarea a șase spitale din municipiul reședința de județ. Se fac cercetări privind unele achiziții publice și decontul de la CAS. Există suspiciuni privind decontarea unor sume pentru intervenții chirurgicale care nu au fost efectuate niciodată.”, nota presa națională din România la acea dată.

    Doctorul Grigore Dinică, acuzat pentru infracțiuni de luare de mită și dare de mită în scopul fraudării unui proiect european

    „Calculatorul de serviciu al chirurgului Tinică şi toate calculatoarele din secretariat au fost ridicate şi trimise la sediul DNA. Ofiţerii au luat la puricat şi biroul directorului economic Victoria Nedelciuc. Aceasta, împreună cu chirurgul Tinică şi cu medicul Eduard Dabija sunt suspectaţi pentru infracţiuni de luare de mită şi dare de mită în scopul fraudării unui proiect european. Se caută în continuare acte privitoare la modul în care s-au făcut achiziţii publice. 

    Mai mulți procurori DNA au descins în această dimineață la Spitalul „C.I. Parhon”, unde funcționează Clinica de Cardiologie. Intrarea în unitatea medicală este supravegheată de agenți de pază. Șeful clinicii, medicul Grigore Tinică, este audiat de mai multe ore de procurori. În atenția DNA se află și Victoria Nedelciuc, economist la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași.  

    Cercetările vizează accesarea unor fonduri europene în condiții suspecte și decontarea către CAS a unor acte medicale care nu au fost realizate niciodată. În acest moment se fac perchezitii.”, a spus procurorul Luminița Merişescu, purtătorul de cuvânt al DNA Iași.  

    Dosarul a fost tergiversat prin anularea interceptărilor realizate de ofițerii SRI

    ‘’În temeiul disp. art. 345 alin. 3 din Codul de procedură penală, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, DNA-ST Iaşi va comunica dacă se menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau se solicită restituirea cauzei’’, se arată în sentința cauzei.

    Reamintim că managerul Institutului de Cardiologie „Prof.Dr. G.I.M Georgescu”, Grigore Tinică, directorul economic al unității medicale Victor Farcasel și Gabriel Alexoae patronul firmei Almar Med au fost  trimiși în judecată de DNA Iași la începutul lunii iunie 2018. Cei trei au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni, iar acuzațiile se referă la modul în care s-au cheltuit banii pentru  lucrările de reparații capitale la Bloc Operator Sala 3 (Sala Hibridă).

    Procurorii DNA au constatat că lucrările au fost plătite de două ori. Cu privire la această situație procurorii au efectuat cercetări în legătură cu modul în care  Tinică și Fărcășel au plătit respectivele lucrări de reparații către firma Almar Med SRL în condițiile în care știau că acestea fuseseră executate de Gemedica SRL. Mai exact, muncitorii firmei Almar Med SRL lucraseră la această sala de operația dar în subantrepriza SC Gemedica SRL din București iar beneficiar fusese Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași care le și receptionase la dată de 20.05.2009.

    Potrivit procurorilor, șefii Institutului de Cardiologie nu au vrut să țină cont de acest lucru și au plătit firmei Almar Med în dată de 29.10.2010,  suma de 408.700 lei.

    „La dată de 29.12.2010 Fărcășel Victor a semnat documentul ordonanței de plată nr.1756 prin care s-a dispus cu încălcarea prevederilor legale transferul sumei de  407.000 lei din contul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași deschis la Trezoreria Iași în cel al SC Almar Med SRL pentru plata lucrărilor pretins executate de societate în baza contractului de lucrări nr.9354 din 7.10.2010 deși știa că aceste lucrări fuseseră executate de SC Almar Med SRL Iași pentru SC Gemedica SRL din București în baza contractului nr.217 din 19.12.2008 și recepționate de beneficiarul Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T.Popa din Iași la dată de 20.05.2009”, au constatat procurorii anticorupție.


    Distribuie acest articol!