Marius Oprea: Noi vedem derapajele totalitare mai bine decât occidentalii, pentru că noi am trăit în totalitarism – 60m.ro

Distribuie acest articol!

    Istoricul și cercetătorul Marius Oprea spune că România trebuie să depășească o abordare față de Bruxelles care amintește de felul în care se raportau fostele republici sovietice față de Moscova.

    Într-un interviu acordat în exclusivitate R3media, Marius Oprea afirmă că impunerea anumitor idei și valori de la Bruxelles, care sunt străine de concepțiile poporului român, nu fac decât să ne îndepărteze de Uniunea Europeană, ceea ce este „profund nociv”.

    Chiar și-așa, Oprea spune că România nu-și poate permite să părăsească Uniunea Europeană, pentru că ar fi o catastrofă.

    „Într-o Românie ideală aș vedea un partid național în fruntea căruia să se afle o personalitate de talia președintelui Academiei, Ioan-Aurel Pop.

    Cred că trebuie să depășim un tip de raportare față de Bruxelles, așa cum aveau republicile sovietice față de Moscova.

    Suntem uniți în numele unor valori, dar asta nu înseamnă că în numele acestor valori comune, trebuie să acceptăm că anumite directive, norme de la Bruxelles, trebuie să fie în contradicție flagrantă cu tradițiile noastre naționale.

    Mă gândesc aici la această politică de încurajare a minorităților LGBT, care sunt străine de spiritualitate românească. Oricâtă propagandă s-ar face în favoarea minorității LGBT, tot minoritate va rămâne în România.

    Nu le putem nega acestor minoritari, dreptul de a avea o viață privată, dar totuși să nu dicteze asupra majorității. Această discriminare pozitivă este nedemocratică, în fond, pentru că dezavantajează majoritatea.

    Asemenea comportamente, profund nedemocratice, de a ne forța să adoptăm politici străine de credința noastră, nu fac decât să-i îndepărteze pe români de ideea Europei Unite, ceea ce ar fi extrem de nociv.

    România nu se poate lansa vreodată în vreo aventură de tip Roexit pentru că noi, în afara Europei, nu suntem capabili de supraviețuire economică. Ne-am duce de-a dreptul în prăpastie. Nu mai vorbesc de imposibilitatea de a ne asigura frontierele în fața unei Rusii tot mai puternice, a lui Vladimir Putin.

    Stăm bine unde suntem, dar tot ce putem să facem este să nu ne comportăm ca niște oițe față de ce tot ce vine de la Bruxelles.

    Noi vedem derapajele totalitare mai bine decât occidentalii, pentru că noi am trăit în totalitarism. Noi știm cum funcționa Uniunea Sovietică și nu am vrea în niciun fel ca UE să se transforme într-o nouă Uniune Sovietică”, a spus, printre altele, Marius Oprea.

    Tot în cadrul discuției, Marius Oprea a abordat și subiectul celor care au murit în temnițele comuniste. În opinia sa, ei reprezintă „coloana vertebrală a poporului român”.

    „Oamenii aceștia, care au murit în închisori apărându-și crezul și în ultimă instanță, patria, ei sunt coloana vertebrală a poporului român.

    Fără ei nu cred că am fi supraviețuit celor 50 de ani de comunism. Ei au conservat în închisori, dar mai ales dincolo de zidurile închisorile, între rudele, cunoștințele, consătenii, vecinii lor, care le cunoșteau jertfa, au păstrat această idee a valorilor naționale, care nu le-au putut scoate cu totul din mintea poporului român, deși regimul de ocupație a dus, mai ales în anii 50, o intensă politică de deznaționalizare”, a menționat el la PoveștiR3.

    În ceea ce privește serviciile secrete, Oprea spune că acestea vor să facă pe plac celor de la Putere.

    „Este tendința de a controla, cât mai riguros societatea, diferite medii ostile puterii de la momentul de față. Ca și fosta securitate, oamenii din servicii tind să le facă pe plac celor de la putere.

    Fiți siguri că și serviciile secrete din zilele noastre își doresc să-i facă pe plac domnului președinte Klaus Iohannis.

    După 1989 securiștii s-au autorecuperat rapid. Au ajuns să lucreze în noile servicii înființate pe ruinele fostului Departament al Securității Statului (DSS), o a doua aripă importantă a foștilor ofițeri s-a transferat în lumea afacerilor, iar în a treia a intrat în politică. Cele trei facțiuni au rămas într-o strânsă colaborare, infestând democrația, iar acum culegem roadele.

    Poate nu întâmplător, partidul PLUS al lui Dacian Cioloș, a fost constituit la inițiativa unui fost anchetator al Securității, a fost și unul dintre anchetatorii mei, la finele anilor 80. Fostul maior Alexandru Iordache, de la Direcția Cercetări Penale”, a mai spus, Marius Oprea, printre altele.


    Distribuie acest articol!