Marius Lulea(AUR): Managerii de spitale au dreptate! Politicienii refuză să ofere bani pentru spitale noi. Trăiesc ca pe front – 60m.ro

Distribuie acest articol!

    Florin Cîțu, ca toți politicienii slabi din România, s-a spălat repede pe mâini în cazul situației de la Constanța. Acesta, ca un laș ce este, a dat vina pe directorul spitalului din Constanța și l-a demis.

    Vorbim de o viață de muncă pusă în interesul comunității, a românilor, o viață dusă până la sacrificiu. Cu lacrimi în ochi Stela Halichidis s-a declarat învinsă de sistem și de viață. Mulți directori de spitale sunt profesioniști, provin din rândul cadrelor medicale, cunosc foarte bine nevoile.

    Stela Halichidis a recunoscut că spitalul nu îndeplinea condițiile legale, dar că știa acest lucru și a solicitat de fiecare dată bani pentru a putea face investițiile necesare. De altfel și pompierii au înaintat rapoarte de-alungul timpului.

    Fără bani pentru reabilitarea clădirilor existente și fără bani pentru clădiri noi, medicii stau în spitale ca pe front, cu gândul că mâine și la ei se poate întâmpla o nenorocire.

    Acest lucru însă nu s-a întâmplat, atât primăria cât și consiliul județean și ministerul s-au spălat pe mâini: nu sunt bani în acest an, mai merge unul, haideți că poate or fi altă dată.

    Aceasta este situația în toate spitalele din România.

    Florin Cîțu, Raed Arafat și Klaus Iohannis sunt oameni de joasă speță, ei au dat repede vina pe alții. Dar când o problemă se manifestă constant de la un spital la altul deja nu mai discută de o situația particulară ci de o problemă sistemică. Nu se poate ca toți directorii de spitale din România să fie cu așa probleme, să lucreze numai cu improvizații. În realitate guvernele de după 1989 au abandonat sistemul de sănătate și ar fi trebuit să aloce sume importante de bani de la Casa de Sănătate pentru realizarea de noi clădiri.

    Marius Lulea, vicepreședinte AUR, dar și specialist în securitatea la incendiu a clădirilor, a declarat la B1Tv cum că peste 97% dintre unitățile medicale și școlile din România nu îndeplinesc condițiile minime de funcționare. Acesta consideră că singura variantă corectă este construcția de spitale județene noi care să răspundă cerințelor actuale, deoarece în cazul la multe din cele vechi acest lucru nu mai este posibil indiferent de ce investiții se vor face:”nu poți modifica un coridor lat de 1.20m în unul cu 2.50m lățime, este imposibil sau costă mai mult decât o clădire nouă. Ori în această situație se află aproape toate spitalele din România”.

    Marius Lulea consideră că directorii de spitale știu că sunt probleme mari și stau permanent cu stresul că următorii la care se poate produce un nou incendiu de proporții poate fi chiar spitalul pe care ei îl conduc:

    Politicienii români nu au alocat bani pentru spitale noi. Avem nevoie de un program de investiții care să fie axat numai pe această problemă și singura soluție reală o reprezintă realizarea de construcții tip care să fie reproduse în fiecare județ din România. Valoarea unui astfel de proiect este de aproximativ 10 milioane de euro, iar bani sunt în România” a declarat vicepreședintele AUR.

    Acesta a mai declarat că la momentul de față există instituții care pot gestiona un proiect de construire de spitale noi și a pus în discuția CNI, o companie subordonată MDRAP și care a gestionat până acum mii de proiecte tip pentru construirea de săli de sport: “Bani sunt, constructori avem, nu există voință politică. Un astfel de proiect se poate desfășura cu ușurință prin CNI pe proiecte de spitale județene tip“.


    Distribuie acest articol!