Ionuț Neagu(AUR): Dl. Stelian Ion, când îl aduceți în țară pe infractorul Attila Gabor Marco

Presa națională a relatat că numele infractorului penal Attila Gabor Marko, născut la 27 septembrie 1968 în municipiul  Brașov, domiciliat în municipiul Sfântu Gheorghe din județul  Covasna, condamnat penal definitiv în România la cinci ani de închisoare pentru infractiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave (circa 85 de milioane de Euro), care ar fi fugar în Republica Ungară din decembrie 2014, a dispărut recent din listele Interpol ale persoanelor aflate în căutare internațională.

În luna mai 2015 pe numele numitului infractor penal Attila Gabor Marko a fost emis un mandat de arestare prin Interpol după ce pe numele său fusese emis un mandat de arestare ca urmare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție din aprilie 2015. 

La 28 noiembrie 2015 instanța a decis arestarea numitului infractor penal într-un nou dosar, însă ulterior instanța a decis anchetarea lui, în acel dosar, sub control judiciar.

UDMR

S-au vehiculat în presa scrisă și electronică națională faptul că autoritățile române nu ar fi făcut public niciun demers al justiției române în vederea demarării procedurii de extrădare din Republica Ungară a numitului infractor penal Attila Gabor Marko. Constatăm totodată faptul că numitul infractor penal este dat doar în urmărire națională, fapt confirmat de anunțul[1] de pe pagina de internet a Poliției Române. Din câte s-au comunicat public, Poliția Română, respectiv Inspectoratul Județean de Poliție Covasna ar fi desfășurat în ultimii cinci ani, fără niciun succes, activități specifice de căutare, identificare și depistare a inculpatului penal Attila Gabor Marko, împotriva căruia Înalta Curte de Casație și Justiție a emis la data de 28.11.2015 un mandat de arestare preventivă și care se știe că este fugar în Republica Ungară.

De asemenea, nu se cunoaște dacă pe numele numitului infractor penal Attila Gabor Marko a fost inițiat un Mandat european de arestare (MEA) ca procedură judiciară simplificată de predare transfrontalieră – în scopul urmăririi penale sau executării unei pedepse sau măsuri de siguranță privative de libertate. Mandatul de arestare emis de autoritatea judiciară a unui stat comunitar, implicit a României, este valabil pe întreg teritoriul Uniunii Europene, în condițiile în care mecanismul MEA se bazează pe principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor judecătorești și este operațional între România și Republica Ungară. El este o alternativă practicată de țara noastră din 2004 ca alternativă a mecanismului mandatului de căutare internațională (prin intermediul Interpol).

Cadrul legal cu incidență în domeniu este reprezentat de Legea nr. 302/2004 privind cooperarea juridică internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit prevederilor acestei legi, urmărirea internațională a unei persoane se dispune în conformitate cu art. 64, coroborat cu art. 89 din același act normativ, la solicitarea autorităților judiciare române. Acest demers se concretizează prin una din formele de cooperare judiciară internațională în materie penală, și anume extrădarea unei persoane urmărite în baza unei cereri de extrădare emise de statul român, caz în care autoritatea competentă este Ministerul Justiției, respectiv predarea persoanei urmărite în baza unui mandat european de arestare, situație în care sunt competente autoritățile judiciare din statele membre ale Uniunii Europene implicate în această procedură.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Ce demersuri concrete, în ce formă, pe ce căi și când anume au întreprins autoritățile române în vederea extrădării din Republica Ungară a infractorului penal Attila Gabor Marko?
  2. Dacă pe numele numitului infractor penal Attila Gabor Marko a fost emis sau nu vreodată un Mandat European de Arestare (MEA)?
  3. În cazul unui răspuns pozitiv la precedentele, vă rugăm să indicați care au fost reacțiile autorităților Republicii Ungare și răspunsul autorităților române.
  4. Care sunt motivele pentru care numele infractorului penal Attila Gabor Marko a dispărut din listele INTEPPOL ale persoanelor pe numele cărora s-a dat mandat de urmărire internațională?
  5. În cazul câtor alți infractori penali condamnați definitiv de către instanțele judecătorești din România și aflați fugari în Republica Ungară au fost întreprinse în ultimii 30 de ani, de către autoritățile române, demersuri necesare în vederea extrădării acestora? Rog ca această informație să fie defalcată pe fiecare din anii ultimelor trei decenii.