Încă o lovitură pentru companiile românești: Guvernul întârzie cu plata facturilor. Gheorghe-Adrian Cătană (AUR) cere explicații Ministerului de Finanțe

Antreprenorii români se plâng de faptul că Executivul întârzie cu plata facturilor – e vorba de 6 sau chiar 12 luni de când Guvernul Ciolacu nu a plătit firmele românești pentru lucrările prestate. Cele mai afectate sunt companiile din sectorul construcțiilor. În semn de solidaritate cu aceștia, senatorul AUR Gheorghe-Adrian Cătană a sesizat situația Ministerului de Finanțe și a cerut mai multe detalii privind motivele care au dus la întârzierile menționate de antreprenori.

Reprezentanții mediului de afaceri românesc au precizat că, spre deosebire de multinaționale, companiile românești sunt grav afectat de această situație deoarece nu au de unde să facă rost de lichidități: potrivit ZF, băncile sunt reticente în a le mai acorda credite văzând că statul întârzie să le plătească facturile, furnizorii nu prea le mai dau marfă în avans pentru că le este frică că nu îşi vor mai primi banii înapoi, astfel că firmele româneşti ajung în situaţia în care sunt obligate să îşi reducă activitatea pentru că nu au resurse financiare cu care să meargă înainte.

Senatorul AUR Gheorghe-Adrian Cătană a constatat faptul că principala problemă pe care o întâmpină firmele românești nu este inflația sau creșterea dobânzilor, ci însuși Guvernul. În energie, plăţile sunt întârziate cu 4-5 luni, iar în joc sunt miliarde de lei, dacă nu chiar de euro, a precizat acesta.

„Situația este cu atât mai drastică dacă avem în vedere că firmele românești angajează 60% din forța de muncă din România. Dacă Guvernul continuă să întârzie plățile pe care le datorează acestor firme, locurile de muncă a milioane de români vor fi puse în pericol”, a subliniat senatorul.

Având în vedere situația drastică, senatorul Gheorghe-Adrian Cătană a solicitat Ministerului de Finanțe să transmită răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Care sunt motivele pentru Guvernul întârzie plata datoriilor către companiile din România (atât cele în proprietate capitalului românesc, cât și cele în proprietatea celui străin)?
  2. Care credeți că este soluția pentru achitarea acestor datorii într-un termen cât mai scurt?
  3. Când estimați că veți achita datoriile către aceste firme și companii? Precizați un interval de timp.
  4. În ce sectoare de activitate economică veți achita cel mai repede datoriile acumulate?
  5. Care este valoarea totală a facturilor pe care Guvernul a întârziat să le achite pentru companiile și firmele din țară? Precizați care este valoarea facturilor întârziate pentru companiile și firmele conduse de capitalul românesc și cele conduse de capitalul străin. De asemenea, precizați valoarea totală a datoriilor întârziate pe fiecare sector de activitate. Prezentați datele comparativ, într‐un tabel.
  6. În ce sectoare de activitate economică Guvernul a întârziat cel mai mult să achite datoriile față de firme?
  7. Considerați că trebuie să continuăm proiectele de dezvoltare ca Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” în contextul în care nu s-au achitat toate datoriile pentru lucrările de dezvoltare realizate până în prezent?