George Badiu (AUR): Ce măsuri va lua Ministerul Agriculturii pentru a reduce importurile de alimente?

Partidele care s-au perindat la guvernare au reușit să transforme România într-o țară dependentă de importuri, deși, cu un plan de dezvoltare a agriculturii și măsuri de sprijin pentru fermierii români, am avea suficiente resurse pentru a asigura necesarul de alimente pentru piața internă. În absența unei preocupări reale, aducem carne, lactate sau băuturi din Germania, Ungaria şi Polonia, dar şi o cantitate tot mai mare de cereale din Ucraina – doar în 2022 am cheltuit peste 12 miliarde de euro pe alimentele din străinătate.

Tot în 2022, a crescut ponderea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina – potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România a importat 2,1 milioane de tone de produse agro-alimentare din Ucraina, în valoare de aproape 1,1 miliarde de euro.

Deputatul AUR George Badiu și-a exprimat îngrijorarea față de această situație. În opinia sa, problema importurilor masive este o chestiune de securitate alimentară. Acesta a solicitat Ministerului Agriculturii (MADR) să transmită ce măsuri are în vedere pentru redresarea situației.

„Știm că România este dependentă de importuri deși, teoretic, nu ne lipsește nimic pentru ca țara noastră să fie un producător de anvergură la nivel european. Practic, am ajuns mai mult să cerem decât să producem și, astfel, ne este pusă în pericol securitatea alimentară”, a punctat Badiu.

În acest context, deputatul AUR a solicitat MADR să transmită:

1. Care sunt produsele agroalimentare autohtone de care țara noastră depinde în proporție de peste 70% din importuri la nivelul anilor 2021 și 2022? La ce valoare se ridică aceste importuri?

2. Aveți în vedere măsuri de redresare a situației mai sus menționate, astfel încât România să-și acopere din surse proprii măcar jumătate din necesarul acelor produse agroalimentare de care este dependentă?

Până la această oră, Ministerul Agriculturii nu a transmis niciun punct de vedere.