Gianina Șerban (AUR), întrebare pentru ministrul Mediului: Câte lucrări de întreținere ale cursurilor de apă au fost efectuate la nivel național în ultimele 12 luni?

Deputata AUR Gianina Șerban, membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, este permanent preocupată de protecția mediului înconjurător și adresează permanent sesizări către instituțiile abilitate în vederea soluționării diverselor problemele din teren. Printr-o întrebare parlamentară adresată ministrului Mediului, Tanczos Barna, Gianina Șerban a solicitat informații despre lucrările de întreținere ale cursurilor de apă ce au fost efectuate în ultimul an și care urmează a fi efectuate la nivel național.

Deputata atrage atenția că, în ultimii 33 de ani, toate aceste lucrări au lipsit pe majoritatea cursurilor de apă, iar principala problemă este reprezentată de colmatarea acestora. Sedimentele, aluviunile ce se depun, nu fac altceva decât să micșoreze capacitatea de preluare și transport a apei, implicit, nivelul apei să crească, astfel se produc inundații de-a lungul râurilor, arată aceasta în sesizarea către Ministerul Mediului.

Având în vedere că România deține un bazin hidrografic bogat, cu debite importante pe tot parcursul anului, este important ca aceste lucrări de întreținere să fie efectuate corespunzător. Din păcate, autoritățile au acordat prea puțină atenție acestei probleme, astfel că astăzi există numeroase localități situate de-a lungul râurilor care au nevoie de toate aceste lucrări pentru a evita eventualele inundații care produc pagube materiale semnificative și chiar pierderi de vieți omenești.

„Lucrările de întreținere ale cursurilor de apă sunt extrem de importante pentru a putea asigura un debit constant, pentru ca acestea să poată prelua eventualele viituri și pentru a asigura necesarul de apă, atât pe cale navigabilă, cât și pentru hidrocentralele care produc energie electrică”, specifică deputata AUR.

În acest context, Gianina Șerban a solicitat Ministerului Mediului să transmită:

1. Câte lucrări de întreținere ale cursurilor de apă au fost efectuate la nivel național în ultimele 12 luni?

2. Care sunt viitoarele lucrări de întreținere a cursurilor de apă?

3. Cu ce probleme legislative vă confruntați în teren în vederea efectuării lucrărilor de întreținere ale cursurilor de apă?

%d blogeri au apreciat: