George Badiu (AUR) a solicitat statistici privind violența domestică în România

Deputatul George Badiu a solicitat Ministerului de Interne să pună la dispoziția sa statistici privind violența domestică în România. Violența domestică este un subiect important care este tratat cu superficialitate în țara noastră, deși poate fi observat în toate mediile și clasele sociale, și poate lua diferite forme – abuz verbal, emoțional și fizic, izolarea victimei prin interzicerea relațiilor sociale și umilirea acesteia.

Potrivit Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, în medie una din trei femei din UE a fost victima violenței fizice sau sexuale începând cu vârsta de 15 ani, iar una din 20 de femei a fost victima violului. De asemenea, violența din mediul online devine tot mai răspândită – una din două femei este afectată de acest tip de agresiune.

Nici în România situația nu este diferită. Violența în familie este o formă foarte comună de violență exprimată, în principal, împotriva femeilor, precizează deputatul George Badiu. „Din păcate, acest fenomen se manifestă puternic la nivelul țării noastre și poate fi observat în toate mediile și clasele sociale. Violența domestică trebuie tratată ca o problemă politică și publică ce implică o încălcare gravă a drepturilor omului”, subliniază acesta în întrebarea parlamentară adresată MAI.

Având în vedere că pentru a propune măsuri adecvate pentru prevenția violenței domestice un prim pas în reprezintă cunoaștere în detaliu a problemei. De aceea, George Badiu a solicitat MAI să transmită:

1. Care este numărul total, defalcat pe ani și județe, pentru perioada 2019-2022 al victimelor violenței domestice din România?

2. Ce procent din numărul total al victimelor violenței domestice sunt femei?

3. Au existat multe cazuri în care victimele violenței domestice acuzau lipsă de implicare din partea ofițerilor de poliție. Considerați necesară luarea anumitor măsuri pentru o implicare mai activă a acestora în problematica violenței domestice? Care sunt soluțiile pe care le aveți în vedere pentru ca victimele violenței domestice să primească ajutorul solicitat în timp util și pe măsura gradului de siguranță de care acestea au nevoie?