Sorin Mateescu (AUR), în sprijinul personalului de probațiune: Merită să primească salarii echitabile și drepturile care le sunt cuvenite

Guvernul a aprobat, în luna decembrie, proiectul de Lege privind statutul personalului de probaţiune, care vizează, printre altele, modificări privind reconfigurarea carierei personalului de probațiune și suplimentarea drepturilor nesalariale de care beneficiază personalul de probațiune. Senatorul AUR Sorin Mateescu și-a anunțat sprijinul față de angajații din acest sector de activitate și a transmis că va depune amendamentele trimise de către Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) la acest proiect de lege.

Senatorul AUR a reamintit că în sistemul de justiție românesc încă există inechități, acestea fiind aduse la cunoștință Ministerului de Justiție în repetate rânduri de către Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune.

Sorin Mateescu a subliniat că este necesar ca orice formă de discriminare să fie înlăturată. Personalul de probațiune trebuie să-și primească drepturile ce li se cuvin, ținând cont de responsabilitățile și atribuțiile ce le revin.

„Acești profesioniști se expun unor riscuri și amenințări multiple prin atribuțiile pe care le au, cum ar fi supravegherea peste 100.000 de persoane condamnate, unele dintre ele pentru infracțiuni foarte grave.

Este absolut crucial ca această ramură din justiția românească să le fie aplicate în mod just drepturile, statutul, sporurile, natura activităților (fiind situată la jumătate față de alte categorii de specialiști din justiție) și nivelul salariilor”.

În context, senatorul AUR a declarat că va depune un set consistent de amendamente trimise de către Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) și îi va reprezenta personalul de probațiune în cadrul dezbaterilor ce vor avea loc săptămâna acesta pe margine proiectului de lege în cauză. Sorin Mateescu a precizat că amendamentele vin să corecteze inechitățile salariale, clarifice organizarea concursurilor, să fie promovați în gradul profesional superior prin recunoașterea profesională, să le fie aplicate drepturi în mod similar cu alte categorii profesionale din familia ocupațională Justiție, să le fie plătite orele suplimentare personalului de probațiune suprasolicitat din cauza volumului de muncă și multe altele.