Dorel Acatrinei (AUR): La Consulatul General din Milano, oamenii sunt ținuți în stradă, cu copii în brațe!

În urma întrebării adresate de deputatul AUR, Dorel Acatrinei , ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu privind „eficientizarea activității consulatului de la Milano”, reacția nu a întârziat să apară. Răspunsurile conferă ideea unei activități eficiente care să vina în sprijinul cetățenilor, lucruri care sunt totuși departe de adevăr.

Conform răspunsului Ministerului Afacerilor Externe, România are în Republica Italiana 6 oficii consulare, la care se adaugă 4 oficii consulare onorifice, iar Consulatul General al României la Milano dispune de una dintre cele mai ample scheme de personal consular din întreg serviciul exterior.

În viziunea MAE, există dificultăți în serviciile consulare pentru români și se face o informare privind principalele măsuri pentru debirocratizarea și digitalizarea activității consulare: simplificarea procedurilor de programare online, transmiterea documentelor rezultate în urma prestării serviciilor consulare prin poștă sau curierat, eliminarea documentelor neesențiale solicitate în vederea obținerii serviciilor consulare, introducerea posibilității utilizării semnăturii electronice atât în ceea ce privește formularea cererilor de servicii consulare, cât și pentru documentele eliberate de MD/OC.

În legătură cu Call center-ul pentru cetățenii romani, cei de la MAE vorbesc despre un amplu proces de modernizare prin înlocuirea componentelor depășite din punct de vedere tehnologic cu echipamente de ultima generație și sporirea capacității de preluare a solicitărilor.

Realitatea de la românii care trăiesc în Italia este cu totul alta: Site-ul funcționează cu intermitențe. Când ai noroc să îl accesezi, te poți programa pentru serviciile consulare peste vreo patru, cinci luni. Când se blochează, trebuie să mergi personal la Consulat, altă grea încercare pentru că fară programare, riști să mergi degeaba.

Exista multe situații în care românii care doresc să se programeze online pentru schimbarea pașaportului, află că pot face acest lucru abia peste șase luni.

Problemele identificate de către deputatul AUR și care trebuie urgent rezolvate se refera la : numirea unui Consul general și stoparea interimatului actual, reorganizarea platformei de prenotări a Consulatului, organizarea reală unui Call center și dinamizarea comunicării cu românii din diaspora, precum și dublarea numărului de persoane care lucrează cu publicul și extinderea spațiului.