Cum este văzută demisia lui Boris Johnson. Marchează începutul sfârșitului pentru Brexit

Demisia premierului Boris Johnson, propulsat la putere prin campania de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, reprezintă încheierea procesului Brexit, deşi efectele economice şi diplomatice vor persista, comentează agenţia Reuters.

„Brexit-ul a contribuit la propulsarea lui Boris Johnson în cea mai înaltă funcţie din Marea Britanie. Cei trei ani turbulenţi în funcţia de prim-ministru evidenţiază costurile deciziei. Retragerea sa de la putere nu va feri Marea Britanie de ultimele daune economice şi diplomatice cauzate de părăsirea Uniunii Europene. Dar ideea de Brexit ca forţă de reordonare a societăţii britanice a expirat odată cu discursul demisionar al lui Johnson”, comentează Peter Thal Larsen, editorialist la agenţia Reuters.

Unii dintre foştii discipoli ai premierului britanic au semnalat deja modificarea atmosferei politice. În mesajul prin care îşi anunţa demisia, ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a afirmat că „oamenii trebuie să înţeleagă că, dacă ceva este prea bun pentru a fi adevărat, atunci nu este adevărat”.

„Este o declaraţie cu impact puternic din partea unui politician care a petrecut ultimii şase ani identificând oportunităţile divorţului Marii Britanii de cel mai mare partener comercial şi, în acelaşi timp, minimizând costurile deciziei”, remarcă editorialistul Peter Thal Larsen.

„Într-adevăr, mişcarea Brexit s-a bazat pe ideea de a le transmite oamenilor lucruri care, chiar şi în acel moment, erau prea bune pentru a fi adevărate. Campania referendumului din 2016 a utilizat sloganuri simpliste despre lichidităţi pentru Serviciul Naţional de Sănătate (NHS), în timp ce preocupările au fost respinse ca fiind «modalităţi de proiectare a temerilor».

După vot, susţinătorii au insistat pentru cea mai dură separare posibilă, atacându-i pe cei suspectaţi că voiau să le blocheze agenda: nu doar pe politicienii rivali, ci şi pe funcţionarii publici, pe diplomaţi, judecători, directori de companii, personalităţi din domeniul financiar, academicieni şi jurnalişti.

 » Citiți tot articolul pe : www.zcj.ro

Lasă un răspuns