Campioni la import de pâine congelată deşi avem cea mai mare producţie de grâu din toate timpurile

Distribuie acest articol!

    15 milioane de tone de cereale este producţia realizată de fermierii români în 2021. Cea mai mare din ultimii ani. Trei sferturi din grâu merge la export, în timp ce România importă în continuare pâine congelată.

    “Să ştiţi că nu importăm multă pâine, cu 20 de mii de tone pe an, ceea ce nu înseamnă mult lucru. Doar un kilogram de pâine din cele 78 de kilograme pe care le mâncăm pe an este din import”, a declarat preşedintele Patronatului din industria pâinii Rompan, Aurel Popescu.

    Preţul pe care îl plăteşte România pe kilogramul de pâine congelată din import este însă de 13 ori mai mare ca cel pe care îl încasăm pe kilogramul de grâu plecat la export. Nu exportăm produse procesate pentru că, pe de o parte, nu există suficiente spaţii de depozitare şi, pe de altă parte, nu există aparatură de procesare pentru producţiile record. Reprezentanţii patronatelor din industria pâinii mai identifică o altă cauză care i-ar scoate de multe ori de pe piaţa internaţională.

    “Piaţă găsim noi, dar ne ducem cu făina la export şi ne întâlnim cu Rusia şi cu Turcia care nu sunt ţări membre UE şi care subvenţionează exportul şi ele câştigă”, arată Aurel Popescu.

    De probleme e conştient şi ministrul şi spune că în aceste momente fix la asta lucrează. E în turneu prin ţară în care lansează noi programe de investiţii în agricultură, unele chiar pentru depozitare şi procesare. Până atunci, îi roagă pe producători să mai aştepte cu vânzarea grâului, că preţul va mai creşte.

    “Că se importă aluat congelat sau făină, normal, asta este un minus şi ministerul poate interveni într-un singur sens. Noi astăzi suntem la Craiova şi vom fi şi în alte zone în această perioadă tocmai pentru a lansa programul unde, din cele 3,2 miliarde de euro date sprijinului în investiţii, am alocat 1,1 miliarde de euro doar investiţiilor în depozitare şi procesare”, arată ministrul care sunt planurile pentru a face mai bună soarta producătorilor de cereale şi a procesatorilor în anii care vin.


    Distribuie acest articol!