AUR a depus o inițiativă legislativă care vine în sprijinul HORECA, sector grav afectat de restricțiile impuse în contextul pandemiei

Pensionarii, buni doar ca să fie păcăliți în alegeri ? – CURIERUL ROMÂNESC

Deputatul AUR Ringo Dămureanu a anunțat că AUR a depus la Secretariatul general al Camerei Deputaților o inițiativă legislativă care vine în sprijinul HORECA. Proiectul este susținut de 27 de deputați și 9 senatori, toți de la partidul AUR, inclusiv de copreședintele George Simion.

Proiectul prevede o serie de măsuri fiscale menite să îi sprijine pe antreprenorii din acest sector, care au fost afectați de restricțiile impuse de autorități. În această perioadă, mai multe societăți comerciale și-au întrerupt total activitatea specifică sau au redus-o semnificativ, iar cele mai multe dintre ele au realizat încasări cu cel puțin 25%, chiar și cu peste 75% mai mici decât în lunile corespunzătoare din anul 2019, a precizat deputatul AUR.

Totodată, multe dintre societățile care acționează în domeniile mai sus menționate au realizat restanțe la plata impozitelor pe venit și a contribuțiilor sociale, acumulate pe perioada stării de urgență și/sau de alertă din cauzele descrise mai sus, datorate de angajații lor și care ar fi trebuit reținute de către acestea.

Astfel, inițiativa legislativă „Lege pentru protecția socială în domeniul HORECA și al organizării sau desfășurării de evenimente, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2” prevede următoarele:

  • Art. 1. – (1) Societățile comerciale care activează în domeniul HORECA și al organizării sau desfășurării de evenimente care, pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020, respectiv a stării de alertă instituite după aceasta, și-au întrerupt total sau redus activitatea specifică ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2 beneficiază, din bugetul de stat, în baza unei declaraţii pe propria răspundere, de o subvenție care să acopere 75% din salariile brute ale angajaților.
  • (2) Prevederile alin. (1) se aplică societăților care au realizat încasări cu cel puțin 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019 și care nu depăşesc câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 3 din 6 ianuarie 2020, cu modificările și completările ulterioare.
  • (3) Salariații angajatorilor prevăzuți la alin. (1) și (2) sunt exonerați de la obligația de plată a impozitului pe venitul realizat prin acest raport de muncă și a contribuțiilor sociale aferente restante, ce au fost acumulate de la instituirea stării de urgență și/sau de alertă, până la data intrării în vigoare a prezentei legi. (4) Aceste prevederi se aplică în mod corespunzător și persoanelor fizice autorizate.
  • Art. 2. – Subvenţia se acordă și exonerarea se aplică în termen de cel mult 45 de zile de la depunerea declaraţiei pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor legale de acordare. Declarația se transmite de reprezentantul legal al societății la agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială se află sediul fiscal al acesteia, în maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.