Adrian Costea (AUR), interpelare adresată ministrului Justiției: Probleme grave la Penitenciarul Slobozia

Problemele cu care se confruntă sistemul penitenciar din România sunt arhicunoscute – supraaglomerarea penitenciarelor și lipsa personalului de pază. Autoritățile nu au reușit să găsească o rezolvare până acum. Senatorul AUR Adrian Costea consideră că, în prezent, acest sistem mai este încă funcțional datorită profesionalismului celor care au mai rămas să lucreze aici. Parlamentarul ialomițean a efectuat recent o vizită la Penitenciarul Slobozia și a stat de vorbă cu deținuții și cu angajații instituției.

În urma acestei vizite de lucru, Adrian Costea a constatat că o problemă urgentă este starea clădirii în care se află celulele: deși a fost inclusă în categoria celor care ar trebui demolate încă din anul 2011, fiind considerată cu risc seismic, continuă să funcționeze.

În ceea ce privește problemele ce țin de personalul penitenciarului, senatorul AUR a precizat că gradul de acoperire cu personal este de aproximativ 70%.

„O mare problemă este imposibilitatea de asigura paza deținuților care desfășoară activități lucrative în scopul reducerii pedepsei conform rigorilor unui penitenciar cu regim închis. Trebuie sesizat și faptul că, la acest moment, Penitenciarul Slobozia nu are psiholog licențiat care să ocupe un post esențial în organigrama oricărei unități penitenciare.

Gradul de eficiență a unui penitenciar este evaluat în funcție de rata de recidivă. Solicitarea unanimă a celor care conduc aceste unități este o mai bună instruire a personalului de supraveghere prin cursuri de formare. Cu cât angajații din penitenciare vor primi mai multă infuzie de educație, cu atât va conta puterea exemplului personal și generarea unui sistem de valori la care cei condamnați să adere”, a precizat senatorul.

Adrian Costea a identificat o serie de nemulțumiri din partea deținuților. Astfel, aceștia sunt nemulțumiți de noile prevederi privind aplicarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor prin cel mai recent ordin (850 din 14.09.2023) emis de Ministerul Justiției. La acestea se adaugă lipsa unei instituții pentru incluziunea socială a celor eliberați. De asemenea, prețurile mari la produse vândute de magazinul închisorii și vânzarea zahărului la plic, la suprapreț față de zahărul vrac, afectează condițiile de viață ale deținuților.

Având în vedere situația prezentată, senatorul Adrian Costea a solicitat actualului ministru al Justiției să transmită clarificări la următoarele întrebări:

  1. Aveți în vedere crearea unei instituții și unui mecanism real pentru incluziunea socială a deținuților după eliberarea din penitenciar? Care este situația de la acest moment?
  2. Care este media ratei de recidivă la nivel național? Ce soluții aveți pentru reducerea acesteia?
  3. Aveți în vedere aplicarea unor exemple de bune practice din sistemele penitenciare din Occident, inclusiv din statele nordice, cele în care funcționează tot mai multe penitenciare cu sistem semi-deschis? Este comunitatea terapeutică, aplicată cu success în Marea Britanie, o metodă care poate reforma sistemul penitenciar din România?
  4. Care este strategia ministerului de resort pentru creșterea gradului de acoperire cu personal de supraveghere, precum și instruirea celui existent la un înalt nivel?