Un cercetător de origine română numără an de an fluturi în Catalonia. Care sunt concluziile și de ce fluturii sunt pe cale de dispariție în toată Europa

​Un cercetător de origine română pe nume Constantí Stefanescu numără an de an, începând cu 1994, fluturii din diverse zone ale nordului Spaniei, ca parte a unui proiect complex care-și propune să afle de ce fluturii dispar într-un ritm alarmant și ce se poate face pentru a-i salva. Mai multe studii europene arată că multe specii de fluturi au dispărut și numărul de fluturi a scăzut și cu peste 70% în ultimul sfert de secol. În locurile unde erau pajiștile colorate ale copilăriei, acum sunt ferme sau clădiri de locuințe, iar fluturii nu mai sunt de găsit.

Constantí Stefanescu este coordonator științific la Museo de Ciencias Naturales de Granollers, în regiunea Catalonia, în Spania.

Granollers este un oraș de 60.000 de locuitori situat la 30 km de Barcelona și este cunoscut pe plan european pentru echipa de handbal.

Proiectul lui Stefanescu se numește Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) și este unul dintre cele mai importante din Europa de acest gen, fiindcă se desfășoară din 1994 și an de an el și echipa sa au numărat fluturi pentru a vedea variațiile pe termen lung. Proiectul este unul dintre cele mai importante de acest tip la nivel mondial fiindcă sunt puține locuri în lume unde populația de fluturi a fost monitorizată cu atât de multă precizie.

”Dacă ne uităm la datele de acum 25 de ani și le comparăm cu cele de acum vom fi șocați”, spune Stefanescu, într-un articol din National Geographic. Numărul de fluturi a scăzut cu 71% în ultimul sfert de secol, iar de vină este agricultura intensivă, dar și faptul că pajiștile au fost înlocuite de păduri.

Stefanescu este cetățean spaniol cu origini române. Tatăl său a fost român și s-a mutat la Barcelona în anii 60 și în Spania și-a cunoscut viitoarea soție.

 » sursa: hotnews.ro