Senatorul AUR Sorin Lavric solicită Ministerului Sănătății clarificări cu privire la Strategia de vaccinare 2023-2030

Guvernul a aprobat pe 20 octombrie Strategia de vaccinare 2023-2030. Potrivit unui anunț la ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, obiectivul strategiei este acela de atingerea unor indicatori astfel încât să nu se permită reîntoarcerea unor boli grave în România precum poliomielita, manifestările epidemice pentru rujeolă sau rubeolă. De asemenea, se încurajează vaccinarea pe tot parcursul vieţii.

Ministrul Săntății a precizat că Strategia nu prevede niciun fel de element legat de obligativitatea imunizării, însă anumite formulări din document ridică semne de întrebare.

Senatorul AUR Sorin Lavric a solicitat ministrului Alexandru Rafila clarificări cu privire la unii termeni din nota de fundamentare a strategiei, care nu sunt definiți, în contextul în care, potrivit documentului, scopul strategiei este de a asigura o „acoperire vaccinală optimă”. În interpelarea adresată ministrului, este citat următorul pasaj:

„Prin implementarea prezentei strategii se urmăreşte consolidarea capacităţii naţionale de a contribui la progresul în atingerea obiectivelor globale de imunizare, ca parte din Agenda de Imunizare 2030, din Agenda Europeană de Imunizare 2030 şi din obiectivele de dezvoltare durabilă ale Naţiunilor Unite. Totodată, acţiunile pe plan naţional vor avea în vedere stimularea progresului către accesul universal la servicii de sănătate, în particular pentru vaccinare.

Strategia va avea ca efect consolidarea capacităţii tuturor sectoarelor implicate în atingerea obiectivelor de imunizare, îmbunătăţirea cooperării între sectoare astfel încât să se asigure următoarele rezultate până în anul 2030: o acoperire vaccinală optimă pentru toate vaccinurile incluse în programul naţional de vaccinare; creşterea accesului şi a acoperirii vaccinale de-a lungul vieţii, pentru persoanele aflate la risc de a contracta boli prevenibile prin vaccinare; menţinerea statutului de ţară care a eliminat rubeola endemică; menţinerea statutului de ţară care a eliminat poliomielita; eliminarea şi menţinerea eliminării rujeolei endemice; prevenirea infecţiei rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital”.

Având în vedere cele expuse, Sorin Lavric solicită Ministerului Sănătății să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Vă rog să explicați ce înseamnă „acoperire vaccinală optimă” ?
  2. În baza căror informații se stabilește cine este apt pentru vaccinare, avînd în vedere că verificarea stării de sănătate se face superficial?
  3. Ȋn foarte multe situații, în urma vaccinării, au existat reacții adverse, avînd urmări grave pentru sănătatea celui vaccinat. Care sunt măsurile de evitare a unor astfel de situații?