Science Report Găurile negre periculoase ar putea fi mai răspândite decât se credea anterior

În centrul aproapei fiecărei galaxii din Univers se află o gaură neagră supermasivă însă se pare că unei părți a acestor găuri negre nu le place să rămână locului, potrivit unui nou studiu citat de IFL Science.

Noul studiu a analizat aceste găuri negre „rătăcitoare”, cauzele care duc la dislocarea lor din centrul galaxiilor și modul în care această populație s-a modificat de-a lungul istoriei Universului.

Echipa a definit găurile negre rătăcitoare drept orice gaură neagră care nu se află în centrul galaxiilor lor.

După cum notează revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, dacă luăm în considerare masa totală a găurilor negre din Universul vizibil, în jur de 10% din acestea sunt găuri negre rătăcitoare. Iar numărul pare să fi fost mult mai ridicat în trecut.

Găurile negre supermasive din centrul galaxiilor cântăresc de câteva milioane sau miliarde de ori mai mult decât masa Soarelui nostru. Masa lor uriașă le ține destul de stabile în centrul galaxiilor lor și ai nevoie de ceva cu adevărat puternic pentru a le disloca iar de regulă acel lucru este o coliziune cu o altă galaxie.

Atunci când o astfel de coliziune are loc, găurile negre din cele două galaxii pot fuziona pentru a forma o nouă gaură neagră și mai masivă sau una dintre ele poate fi împinsă în afara galaxiei nou-formate.

Există numeroase necunoscute legate de acest proces iar, pentru a înțelege mai bine fenomenul, o echipă de cercetători a folosit acum programul de simulare ROMULUS ca să elucideze ce se întâmplă cu o gaură neagră supermasivă când aceasta este ejectată din galaxia sa.

Găurile negre „rătăcitoare” ar putea fi mai răspândite decât se crede anterior

Modelul creat de calculator sugerează că în cazul unor găuri negre „rătăcirea” în jurul galaxiei devine un stil de viață,

 » sursa: hotnews.ro