Science History: Șase invenții din al Doilea Război Mondial care au schimbat lumea

Una din cele mai cumplite invenții din al Doilea Război Mondial este bomba atomică: între 110.000 și 220.000 de oameni au murit în primele (și singurele) atacuri nucleare de la Hiroshima și Nagasaki. Dar sunt alte invenții non-letale din timpul războiului, din medicină și tehnologie, care au schimbat lumea.

Unele dintre acestea au avut la bază cercetări și proiecte antebelice, care nu au prins viață până când guvernele britanic și american nu le-au finanțat ca să ajute forțele aliate, scrie History.com.

1. Vaccinurile antigripale

Epidemia de influenza din 1918 și 1919 a avut efecte serioase asupra Primului Război Mondial și a motivat armata americană să dezvolte un prim vaccin. Oamenii de știință au început să izoleze virusuri ale gripei în 1930 și în 1940 armata SUA a participat la finanțarea dezvoltării unui vaccin împotriva lor. SUA au aprobat primul vaccin pentru uz militar în 1945 și pentru uz civil în 1946. Unul din principalii cercetători din proiect a fost Jonas Salk, savantul american care a creat mai târziu vaccinul antipolio.

2. Penicilina

Înainte de utilizarea pe scară largă a antibioticelor ca penicilina, chiar și mici tăieturi sau zgârieturi puteau provoca infecții mortale. Omul de știință scoțian Alexander Fleming a descoperit penicilina în 1928, dar doar în al Doilea Război Mondial a început în SUA producția de masă ca tratament medical.

Producerea penicilinei pentru soldați a fost o mare prioritate pentru Departamentul de Război al SUA, care a descris într-un poster efortul drept „o cursă împotriva morții”. În pregătirea debarcării din Normandia, SUA au produs 2,3 milioane de doze de penicilină pentru trupele aliate. După război, civilii au avut și ei acces la medicamentul care salva vieți.

3. Motorul cu reacție

Frank Whittle,

 » sursa: hotnews.ro