S-a găsit soluția la criza forței de muncă din agricultura Timișului! Ce trebuie să facă fermierii?

Cea mai mare problemă care devine de la an la an tot mai gravă și pe care fermierii din Timiș nu o pot rezolva o reprezintă lipsa forței de muncă în agricultură.

Situația a devenit atât de dramatică, încât unii producători chiar și-au închis fabricile de produse lactate, iar alții și-au specializat medicii veterinari în tractoriști și combainieri. Unii au reușit să aducă mănă de lucru din Serbia sau din țările asiatice. Alții au renunțat să mai caute. Pentru ca situația să fie și mai grea, în 2015, Liceu agricol din Timișoara a fost desființat și s-a permis funcționarea numai unei clase de mecanici agricoli la Liceul silvic Casa verde.

Trei clase pentru mecanici agricoli la Timișoara

În această conjunctură, conf. univ. dr. Ciprian Fora, directorul Școlii agricole duale din Voiteg – Centrul de pregătire și perfecționare profesională în domeniul agriculturii, vine cu o soluție la rezolvarea acestei dificile probleme.

”Fermierii trebuie să îi atragă pe absolvenții de opt clase să lucreze în agricultură. Sunt foarte mulți elevi care nu continuă studiile nici la liceu, nici la școlile profesionale. Avem o cercetare care arată că jumătate dintre copiii din Timiș nu mai urmează nicio școală după absolvirea celor opt clase obligatorii. Ei ar avea o șansă și mai mare dacă ar urma pregătirea agricolă pe această traiectorie propusă de USAMVB prin noul liceul agricol, care deja a fost urmat de câțiva zeci de elevi. Atunci necesarul de forță de muncă în agricultura din Timiș ar putea fi acoperit cu ceea ce există ofertă la ora actuală. De fapt, această soluție este valabilă pentru toată țara”.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMVB) Timișoara s-a implicat în sprijinirea școlii duale din Timiș prin desfășurarea unei campanii de atragerea de elevi și a intermediat legătura dintre fermieri și liceul agricol.

 » sursa: ziuadevest.ro